Az ipari és a logisztikai ingatlanállomány 5,6 százalékkal, 118 ezer négyzetméterrel bővült 2017-ben Budapesten, a tavaly végrehajtott beruházások összértéke 243 millió euró volt – közölte a Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlan tanácsadó cég.

A Cushman & Wakefield által a közép-kelet-európai régió ipari ingatlanállományáról készített tanulmány szerint 2017-ben több mint 3,7 millió négyzetméter területű, az előző évhez képest 68 százalékkal nagyobb mértékű ipari ingatlanfejlesztés valósult meg a vizsgált országokban, így Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Magyarországon és Romániában.

A 2,2 milliárd euró értékű fejlesztések hatására együttesen 17 százalékkal bővült a vizsgált országok ipari ingatlanállománya.

A 2017-es beruházásokat tekintve 2,3 millió négyzetméternyi új építésű ipari területtel Lengyelország áll az élen, ezt követi Csehország 662 ezer, majd Románia csaknem félmillió négyzetméternyi új fejlesztéssel. Magyarország és Szlovákia egyaránt közel 120 ezer négyzetméter ipari ingatlan területtel gyarapodott tavaly.

Az elemzésben vizsgálták az üresedési rátát is, amely azt mutatja meg, hogy a piacon fellelhető ipari és logisztikai ingatlanok hány százaléka áll kihasználatlanul. Minél alacsonyabb ez a ráta, annál jobb állapotban van az adott ország gazdasági környezete.

A cég adatai szerint Budapesten az üresedési ráta 4,01 százalék, ami jelentős javulás az előző évhez képest, amikor ez ráta még 8 százalék volt. (MTI)