Hagyományteremtő jelleggel idén először rendezik meg a szabadulószoba világbajnokságot. A játékban részt vevő 22 ország legjobbjai március 23-25. között versenyeznek Budapesten.

A magyar csapat, az RRR 11 perc 51 másodperces idővel nyerte a középdöntőt, így ők vehetnek részt a Red Bull Mind Gamers szabadulószoba világbajnokságon – olvasható a Turizmus Online-on.

„A csapatmunkának köszönhetjük, hogy mi jutottunk a döntőbe. Mostanra szinte már belelátunk egymás fejébe. Mindnyájan logikusan gondolkodunk, szeretjük a rejtvényeket és a számítógépes játékokat. És ami a legfontosabb a vb-re készülésünkben, hogy nem versengésként, hanem szórakozásként fogjuk fel” – mondta a négy gyerekkori jóbarátból álló csapat alapító tagja, Benkő Ádám.

Pár éve alakították ki az első szabadulószobákat, a siker rögtön jött és azóta is tart – pláne Magyarországon. Hazánk mára a szabadulószobák Mekkájává vált, magyarok és külföldiek egyaránt látogatják rendszeresen a különböző témakörökre épülő, a játékosok logikai és ügyességi képességeit túráztató, rejtélyes helyiségeket.

A műfaj legnagyobb szakértője szerint mégsem beszélhetünk újdonságról. „A szabadulószobákat nem most találták fel. Igazából csak összeolvasztják, továbbfejlesztik és valós térbe helyezik számos más játék különböző típusait, mint például a point and click, vagy épp az élőszereplős játékokat, valamint a kísértetházakat, a televíziós valóságprogramokat és a puzzle kreatív változatait” – mondta Scott Nicholson, a Syracuse Egyetem informatika.

A március 23-25-ei budapesti döntő résztvevői: Magyarország, Ausztria, Azerbajdzsán, Észtország, Franciaország, Németország, Olaszország, Litvánia, Oman, Norvégia, Románia, Oroszország, Szingapúr, Dél-Korea, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Törökország, Ukrajna, Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok.