Amerikai kutatók azt vizsgálták, mi történne, ha egy hónapig törölnénk magunkat a Facebookról. Az eredmény? Kevesebb szorongás, elmúló depresszió, egy óra szabadidő naponta. Csupán néhány kattintásnyira tőlünk a valódi élet, mégsem merünk lépni.

A New York-i és a Stanford Egyetem kutatói több ezer Facebook-felhasználót kértek arra, hogy négy hétre deaktiválják profiljaikat a közösségi oldalon és rendszeresen ellenőrizték is őket, hogy nem szegik-e meg a tiltást.

A kutatás eredményei félelmetes eredményeket hoztak, azt mutatják, hogy a Facebookot mellőző emberek átlagosan naponta egy óra szabadidőt nyertek, ezt pedig döntő többségben nem más közösségi oldalon, vagy az interneten töltötték el, hanem helyette családjukkal és barátaikkal töltöttek több időt, vagy tévéztek. Bár kevésbé voltak képben a legfrissebb hírekkel és a világban zajló eseményekkel, sokkal boldogabbnak érezték magukat és a depressziós, szorongó tendenciák is csökkentek.

A kutatásban részt vevő önkéntesek 23 százaléka a Facebook-megvonás után néhány héttel sem tért vissza a korábbi aktivitásához a közösségi oldalon, kevesebbet használták a Facebookot mint az átlagos felhasználók, öt százalékuk pedig egyáltalán nem is tért vissza a közösségi oldalra.

A kutatás eredménye bebizonyítja, hogy vélhetően semmilyen gondot nem okozna a világ számára, ha egyszercsak megszűnne a Facebook, ám amíg egyéni döntés alapján maradhatunk az oldalon, vagy hagyhatjuk el azt, nem szívesen töröljük magunkat végleg. Ez egyébként a Facebook hatalmas felhasználói bázisával magyarázható, ugyanis a friss internethasználók szinte automatikusan beregisztrálnak az oldalra azért, mert a barátaik és családtagjaik is fent vannak a közösségi oldalon.

A becslések szerint havonta a Föld lakosságának harmada, 2.3 milliárd ember használja a Facebookot, ráadásul ennyi ember között rengeteg új kapcsolatot lehet építeni, vagy régebbieket lehet felfrissíteni, a Facebook ezen előnyeit a kutatók a nagyvárosokéhoz hasonlítják, hiszen az emberek a való életben is oda költöznek, ahol megfelelő az infrastruktúra és a lakhatási körülmények. Méretében jelenleg egyetlen más közösségi oldal sem tud versenyezni a Facebookkal, magyarul a Facebook az internet első metropolisza.

Azt persze nem lehet tudni, mi történne, ha a Facebook az egyik pillanatról a másikra megszűnne, de könnyen lehet, hogy az emberiség előtt megnyílna az út egy jobb, kevésbé nyomasztó fölényű alternatíva irányába.