A határértéket meghaladó mennyiségben tartalmaz rákkeltő benzol-származékot a Müller drogérialáncban forgalmazott Schneekoppe lenmagolaj. Ugyanez a probléma már korábban, idén márciusban is előfordult, az érintett készletek akkor is levetette a polcokról a Nébih.

Ismét határérték feletti PAH-tartalmat mutattak ki a 250 ml-es Schneekoppe márkajelzésű étkezési lenmagolaj egyik tételében. A riasztás az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző rendszerén (RASFF) érkezett és több európai tagállamot, köztük Magyarországot is érinti. A szennyezett lenmagolaj egyszeri vagy rövidtávú fogyasztása valószínűsíthetően semmilyen tünetet nem okoz.

A terméket Magyarországon a Müller Drogéria Magyarország Bt. forgalmazza. A tétel hazai forgalomból történő kivonásának hatósági felügyelete és a vásárlókhoz eljutott mennyiség nyomonkövetési vizsgálata folyamatban van – írja közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivtal (Nébih).

A PAH-ok több száz kémiailag rokon, különböző szerkezetű és toxicitású vegyület csoportját jelentik, amelyek a környezetben tartósan megmaradnak. Az anyagok genotoxikus rákkeltő tulajdonsága miatt szervezetbe kerülésük nem kívánatos. A bevitel azonban nem kerülhető el, de az ésszerűen elérhető legalacsonyabb szintre kell szorítani. A szennyezett lenmagolaj egyszeri vagy rövidtávú fogyasztása valószínűsíthetően semmilyen tünetet nem okoz.

Nem ez az első eset, hogy a Müllerben forgalmazott Schneekoppe lenmagolajban benzol-származékot mutattak ki. Márciusban két tételt kellett leszedetni az áruházlánc üzleteinek polcairól, mert akkor is a határértéket meghaladó PAH-tartalmat mutattak ki a termékben.