Az Európai Befektetési Bank tavaly 228 millió euró értékben nyújtott hitelt Romániának, az elmúlt 25 év leforgása alatt pedig több mint 10,6 milliárd eurót bocsátott rendelkezésre hosszú távú beruházásokra.

Mint a nemzetközi pénzintézet közleményéből kiderül, az elmúlt öt évben (2011–2015) nyújtott hitelek összege eléri a 2,6 milliárd eurót. A hitelezés mellett az EIB műszaki támogatást is nyújt az EU által rendelkezésre bocsátott strukturális alapok lehívása terén, illetve abban, hogy Románia pluszberuházásokhoz férhessen hozzá – írja a kronika.ro.

Az EIB segítségével 230 projektet sikerült lezárni, amelyekre 18,5 milliárd euró EU-forrás érkezett, továbbá 96 finanszírozási tervről is beszélnek összesen 11,5 milliárd euró értékben.

Az EIB keretében működő Európai Befektetési Alap olyan kockázatfinanszírozási megoldásokat bocsát a pénzügyi közvetítők rendelkezésére, amelyek támogatási lehetőséget jelentenek a kkv-k és közepesen feltőkésített vállalatok számára, illetve az európai innovációt segítik. Az elmúlt öt év alatt az EIF vállalásai Romániában elérték a 264,8 millió eurót, a kkv-k számára mozgósított összeg pedig 663,7 millió euróra rúg.