A jegybank 25 millió forint bírságot szabott ki a Duna Takarék Bank Zrt.-re a csalásmegelőzési rendszer, a projekthitelezés, a monitoring, a behajtási tevékenység, az értékvesztés-képzés és az informatika területén feltárt problémák miatt – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Kiemelték, hogy a feltárt hibák nem érintik a bank megbízható működését.

Az MNB a csalásgyanús esetek nyomon követésére szolgáló nyilvántartás vezetésénél fedezett fel hiányosságokat, illetve nem találta megfelelőnek a hitelintézet szokatlan tranzakciókat szűrő felhő alapú monitoring rendszerét sem.

Ezen felül kifogások merültek fel az ügyfélminősítés, valamint a projekthitelezési gyakorlat és szabályozás területén is.

Az MNB szerint nem volt teljes mértékben jogszerű a bank hitelbírálati folyamata és problémás ügykezelése, illetve a projektfinanszírozás szabályozása és adatszolgáltatása.

A központi pénzintézet azt is megállapította, hogy a hitelintézet nem rendelkezik egységes dokumentációval az értékvesztés területén, hiányos a várható veszteségek becslésén alapuló számviteli besorolási folyamat. Elmaradt továbbá például egyes informatikai frissítések telepítése, illetve nem minden esetben kezelték megfelelően a felhasználói jogosultságokat.

A bírság meghatározásakor súlyosbító körülménynek számított, hogy egyes jogsértések jelentős kockázatot hordoznak magukban, illetve több probléma már a korábbi felügyeleti vizsgálatnál is felmerült. Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor az MNB, hogy a hitelintézet már a vizsgálat során több hiányosságot kiküszöbölt vagy jelezte javítási szándékát.

(Forrás: MTI)