A bolgár székhelyű, Magyarországon engedély nélküli pénzügyi szolgáltatást nyújtó Interactive Ltd. magyar károsultjai a bolgár pénzügyi felügyelet által a társasághoz ideiglenesen kirendelt pénzügyi tisztviselőnél jelenthetik be panaszukat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábban piacfelügyeleti eljárást folytatott a bolgár székhelyű Interactive Ltd.-vel (korábban Interactive Brokerage Ltd., illetve Global Markets Ltd.) szemben. Az MNB akkor megállapította, hogy az Interactive kamat ígérete és visszafizetési kötelezettség vállalása mellett üzletszerűen gyűjtött betétnek nem minősülő visszafizetendő pénzeszközöket – többnyire magyar ügyfeleitől. A társaság ugyanakkor semmilyen tőkepiaci kereskedést nem végzett, s pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére Magyarországon engedéllyel nem rendelkezett.

Az MNB a feltárt jogsértések miatt ideiglenes intézkedéssel megtiltotta a jogosulatlan tevékenység folytatását,figyelmeztetést helyezett el honlapján, bűncselekmény gyanúja miatt rendőrségi feljelentést  tett, s határozatában a társaságot (illetve a tevékenységben érdemben közreműködő három magánszemélyt) többmilliós bírság megfizetésére kötelezte. Csakhogy, mivel az Interactive egy Bulgáriában bejegyzett, korábban a bolgár pénzügyi felügyelet engedélyével működő szolgáltató, az esetleges konkrét ügyfélpanaszok kezelésére, illetve egyéb, ügyfélkövetelést érintő intézkedések megtételére a bolgár jog az irányadó.

A bolgár pénzügyi felügyelet, az MNB-hez eljutatott tájékoztatása szerint, idén júliusban a szolgáltatóval szemben ideiglenes vagyonbiztosító intézkedéseket tett, s – többek közt – az ügyfélpanaszok kezelésére egy pénzügyi tisztviselőt is kirendelt a társasághoz. Ennek megfelelően azok a magyar ügyfelek, akiknek fennálló jogos követelésük van a társasággal szemben – az ezt igazoló dokumentumok csatolása mellett – 2017. szeptember 30-ig juttathatják el panaszukat a kijelölt pénzügyi tisztviselő számára. Őt Natalia Angelova Kumpikovának hívják, levelezési címe pedig 1000 Sofia (Bulgaria), 1. Slaveykov Sq., entr. A, 2nd floor, míg az e-mail címe bulgariankumpikova@lyulinplaza.com.