Aki adózatlan dohányterméket engedély nélkül árusít, legalább 5 millió forint pénzbírságot kaphat – hívja fel a figyelmet a NAV, amely az év első hónapjában csak cigarettát több mint egymilliárd forint értékben foglalt le.

Magyarországon kizárólag engedélyezett Nemzeti Dohányboltban lehet jogszerűen dohányterméket árusítani. Ezek ellenőrizhető forrásból származnak, minden esetben magyar adójeggyel, vagy zárjeggyel vannak ellátva, tehát forgalmazásuk legális. Fontos tudni, hogy az adózatlan – például a Nemzeti Dohánybolton kívül vásárolt – dohánytermék birtoklása törvénysértő. Ezen kívül a bizonytalan eredetű füstölnivalók összetétele ismeretlen, így azok fokozottabb egészségi kockázatot jelenthetnek. Az adózatlan dohánytermék birtokosa a lefoglaláson kívül minimum 30 ezer forint bírságra is számíthat.

Aki adózatlan dohányterméket engedély nélkül árusít, legalább 5 millió forint pénzbírságot kaphat – hívják fel a figyelmet az adóhivatal szakértői.

21 millió szál fölött az idei „cigarettafogás”

A NAV Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatósága a Rendőrséggel közösen egy belvárosi telefonboltot, illetve annak környékét ellenőrizte a közelmúltban. Az ellenőrzéseken mintegy 3200 doboz adózatlan cigarettát és 12 kilogramm dohányt találtak a pénzügyőrök. Három esetben a dohánygyártmányok szállítására használt gépkocsit is lefoglalták, valamint több mint négymillió forint jövedéki bírságot is kiszabtak.

Az adó és vámhivatal ellenőrei az év első hét hónapjában közel 11 ezer akció keretében több mint 21 millió szál cigarettát foglaltak le, a lefoglalt áru értéke meghaladja az 1 milliárd forintot.