Míg az első negyedévben átlagosan mindössze 0,3 százalékkal haladta meg a magyar ipar teljesítménye az egy évvel korábbit, az áprilisi 5,4 után májusban már 9,2 százalékkal nőtt a kibocsátás volumene éves összevetésben.

Az ipari termelés volumene májusban 9,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölte a KSH. Az első negyedévben összességében csupán 0,3 százalékkal emelkedett az ipari kibocsátás a múlt év azonos időszakához képest, az áprilsi 5,4 százalékos növekedés után a májusi adat már jóval biztatóbb a második negyedévi teljesítményt vetít előre. 

A munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,2 százalékkal emelkedett, az idén májusban kettővel több volt a munkanapok száma mint egy évvel korábban. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban ismét csökkent, 0,7 százalékkal. Az ipari termelés tavaly október óta egyedül áprilisban nőtt a megelőző hónaphoz képest, igaz  akkor kiugró, 5,4 százalékos emelkedést ért el, ettől eltekintve a januári stagnálás bizonyult a legjobb adatnak a májusig eltelt hét hónapban. A termelés az év első öt hónapjában három százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakit.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: a növekedés alakulásában nem a járműgyártásnak volt döntő a szerepe, inkább a feldolgozóipar többi ágazatában folytatódott az előző hónapban megélénkült növekedés. Az élelmiszeripar és a járműgyártás kivételével – ahol bár nőtt a termelés, de nem kiugróan – minden ágazat erőteljes növekedést mutatott, így a vegyipar, a híradástechnika és a fémfeldolgozás. Az élelmiszeripar és a járműgyártás súlya együttesen 40 százalékos az ipari termelésen belül – jelezte. (MTI)