Az Európai Parlament megszavazta a Frontex és a nemzeti hatóságok munkáját összehangoló európai határ- és parti őrség felállítását. A szavazás előtt a téma parlamenti felelőse, Artis Pabriks (néppárti, lett) élőben válaszolt a témával kapcsolatos olvasói kérdésekre az EP Facebook-oldalán.

Mintegy 1,83 millióan lépték át illegálisan az EU külső határát a tavalyi évben. A Facebookon sokan kérdezték Artis Pabriks képviselőtől (képünkön), a téma parlamenti felelősétől, hogy hogyan segít majd az európai határ- és parti őrség a tagállamok határainak hatékony védelmét.

„Ha egy tagállam nagy nyomás alatt van a migráció, vagy egy nemzetközi bűncselekmény miatt (…), akkor segítséget kérhet a többi tagországtól, és 5-7 napon belül mintegy 1500 gyorsreagálású határőrt és technikai segítséget kaphat. Erre először van lehetőség az EU történetében” – mondta Artis Pabriks.

Az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy az ügynökség nem hoz politikai döntéseket a tagállamok helyett, csak segítséget nyújthat számukra: „Ez nem érinti az államok függetlenségét és szuverenitását. Senki nem kötelezi a tagországokat, hogy (…) megvédjék a határaikat.”

Fontos ugyanakkor, hogy a tagállamok tehetnek bizonyos lépéseket közösen, ha úgy látják, hogy egy ország nem képes megvédeni a határait, de nem hajlandó elfogadni segítséget. „Ebben az esetben az adott ország aláássa a többi tagállam és a schengeni övezet biztonságát is. Ilyenkor a tagállamok (…) dönthetnek úgy, hogy ideiglenesen (…) visszaállítják a határellenőrzést a szóban forgó ország és a többi, vele határos állam között” – magyarázta Artis Pabriks.

Az EP-képviselő szerint a jelenlegi migrációs helyzet azonnali beavatkozást kíván és ez a projekt azt bizonyítja, hogy az Európai Unió képes gyorsan lépéseket tenni: „Hatékony munkát tudunk végezni nagyon rövid idő alatt, hiszen 4, vagy 5 hónap alatt eljutottunk idáig”.

Miután a parlament plenáris ülése megszavazta a javaslatot, most a tagállamokon a sor, hogy jóváhagyják. „Az ügynökségnek 3-4 hónap múlva működnie kellene. Remélem, hogy idén meg tudja kezdeni a munkáját” – mondta Artis Pabriks.