Az elmúlt hat hónapban nagyon sok szó esett szakmai berkekben a kedvezményes lakásáfáról. Sokáig úgy tűnt, a kormányzat határozottan ragaszkodik a kedvezmény megszüntetéséhez, azonban többek között a BKIK és az ÉVOSZ eredményes szakmai lobbitevékenységének köszönhetően megváltoztatta álláspontját.

A szakmai szervezetek kezdeményezésére a kormányzat 2023 végéig kiterjesztette a kedvezményes lakásáfát, ami hatalmas előrelépést jelent az építőipar komoly szereplőinek, ugyanakkor az öt százalékos áfakulcs csak azon új lakóingatlanok értékesítése esetében marad meg, amelyek 2018. november 1-jén végleges építési engedéllyel rendelkeztek.

„Az áfacsökkentés visszavonása számtalan veszélyt hordozott magában, leginkább azt, hogy eltűnhet az új építésű lakás mint termék” – fogalmazott a Blogstarnak adott interjújában Balla Ákos ingatlanszakértő, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Ipari Tagozatának tagja. „Hatalmas előrelépést jelent, hogy a kormány kiszámítható jövőképet nyújt azoknak, akik 2018. november 1-jéig építési engedélyt szereztek. Jellemzően nagy összegű beruházásokról van szó, nem „hazardírozó” projektekről” – tette hozzá Balla.

Az ingatlanszakértő elmondta, azok, akik rendelkeznek építési engedéllyel a jó keresletnek és a piaci feltételeknek köszönhetően magas árakon fogják tudni értékesíteni a lakásokat, ellenben akik nem szereztek építési engedélyt, azoknak a magas árak nem adnak lehetőséget arra, hogy később a 27 százalékos áfa mellett biztonsággal fussanak neki egy-egy projektnek. Magyarul: az előkészített projektek jól járnak az öt százalékos áfakulcs meghosszabbításával, azok a beruházások viszont, amelyek jelenleg még a tervezőasztalon hevernek versenyhátrányba kerülnek.

Balla Ákos hozzátette, a kormányzati döntés a nagyobb, komolyabb beruházóknak kedvez, továbbá azoknak, akik jelenleg is a piacon vannak. A szakértő úgy véli, ez azért jó irány, hiszen így szűkül a verseny, új szereplők nem igazán tudnak a piacra lépni, márpedig az ingatlanberuházás alapvetően komoly műszaki és pénzügyi felelősséggel járó terület, amelynek nem feltétlenül célja, hogy újabb és újabb szereplők bukkanjanak fel.

A szakértő úgy véli, hogy a vásárlói oldal eddig is kihasználta a piac nyújtotta lehetőségeket, ebből a szempontból ezen a téren nem sok minden változik az áfakedvezmény kitolásával. „Továbbra is drága termékről van szó, és bár drámai árnövekedés nem várható, ugyanígy az sem valószínűsíthető, hogy lejjebb menjenek az árak” – tette hozzá Balla Ákos, aki elmondta, amennyiben a kormányzat nem tolta volna ki a határidőt, akkor csak azok építkeztek volna a következő években, akik a 27 százalékos áfa mellett is láttak volna megtérülési lehetőséget, ez pedig jelentős drágulást vont volna maga után a piacon, ezt tompítja az Országgyűlés mostani döntése.

A Balla Ákossal készült teljes interjút a Blogstar.hu-n olvashatják.