Komoly eredményeket hozott az elmúlt években az agrár-élelmiszeripar területén a 2015. január 1-jén bevezetett elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer).

Az intézkedésnek köszönhetően minden olyan ágazatban sikerült csökkenteni a visszaélések számát, ahol korábban jelentős volt a feketekereskedelem aránya, így a tejiparban, valamint a zöldség-gyümölcs szektorban is fellélegezhettek a tisztességesen működő termelők és feldolgozók – írja a Magyar Idők.

Míg néhány évvel korábban a magyar tejipar helyzetét alaposan megnehezítette a külföldről számolatlanul érkező ultrahőkezelt (UHT) tej, mára sikerült visszaszorítani a többségében áfacsalással érintett import mennyiségét.

Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke arról számolt be, hogy korábban a boltok polcain található UHT-tejek 85 százaléka külföldről származott, a gyanúsan olcsó áruk pedig vélhetően feketeimport útján jutottak a kiskereskedelembe.

Nagypéter Sándor, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács TÉSZ-főbizottságának elnökségi tagja szerint az ágazatban közel 40 százalékos volt a feketegazdaság aránya.

Becslése szerint ez mostanra a kontrollt segítő kormányzati intézkedéseknek köszönhetően a felére csökkent. Az áruforgalom ellenőrzése megszüntette a külföldi fiktív árumozgatásokat, amelyek korábban belföldi piaci zavarokat okoztak.