A 2016-os Év Példaképe fődíját Weber Tibor Rudolf romániai magyar építési vállalkozó, a Weberbrau S.R.L. tulajdonosa vehette át pénteken a Pesti Vigadóban

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár az ünnepségen elmondta, a Példakép Alapítvány – csatlakozva a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága által meghirdetett a külhoni fiatal magyar vállalkozók éve programhoz – a korábbi évekkel ellentétben az idén külhoni vállalkozók között osztotta ki díjait.

A civil kezdeményezésre létrejött alapítvány öt olyan magyar vállalkozót díjazott a határon túlról, aki tevékenységével példa lehet a kortársai számára.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Példakép Alapítvány idei kiadványába 30 külhoni magyar fiatal vállalkozó került be. Az ő munkájuk és életútjuk „egyértelműen megmutatja számunkra, hogy a szülőföld termékeny talaj, hiszen olyan fiatal magyar vállalkozók élnek és dolgoznak határainkon túl is, akik szülőföldjükön szeretnének boldogulni”.

Valentinyi Katalin, az alapítvány létrehozója kiemelte, egyik legfontosabb céljuk vált valóra azáltal, hogy a magyar sikertörténeteket már nemcsak Magyarország határain belül, a magyarországi fiatal vállalkozók, hanem a Kárpát-medence minden magyarja között keresték.

Az MKB Bank által támogatott fődíj mellett az alapítvány különdíjasa lett az erdélyi Esztány István, az Esztány Táska alapítója. A Heineken Hungária fenntarthatósági különdíját a felvidéki Keszeli Ákos, az Atech.Net alapítója, a Magyar Turisztikai Ügynökség turisztikai különdíját a vajdasági Csikós Árpád, biokertész vehette át. A Magyar Nemzeti Bank különdíjasa pedig az erdélyi Pillich-Wright Gyöngyvér, a Bridge Language Study House Egyesület vezetője lett.

Az alapítvány tájékoztatása szerint összesen 177 vállalkozás jelentkezett a felhívásra, 78-an küldtek be pályázatot. A pályázatok 87 százalékát mikrovállalkozások, 12 százalékát kisvállalkozások nyújtották be. A legtöbb pályázatot, 38 darabot Romániából küldtek, Szlovákiából 18, Szerbiából 13, Ukrajnából 6, Horvátországból és Szlovéniából 2-2 pályázat érkezett.

A pályázatokból neves gazdasági szakemberekből és ismert vállalkozókból álló zsűri választotta ki azt a 30 példaképet, akiket a kiadványukban mutatnak be. (MTI)