Egy idén életbe lépett jogszabály módosítás ugyan tiltja a biztosítóknak, hogy új ügyfeleiknek kedvezőbb díjak mellett kínáljanak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb), mint a már meglévőknek, az autósok többsége mégis arra számít, hogy az idei kampányban drágulnak a jövő januártól élő szerződések.

A Groupama Biztosító az NRC Marketing és Piackutató Kft. közreműködésével végzett ezer fős reprezentatív kutatásában megvizsgálta, hogy az árak milyen irányú és mértékű változására számítanak idén ősszel az autósok. Különösen érdekes lehet ez a kérdés annak fényében, hogy a biztosítótársaságok idén márciustól, így az idei őszi kgfb kampányban sem hirdethetnek meg kedvezőbb díjat az új ügyfeleik részére, mint amilyet a meglévő ügyfeleik számára ajánlanak. A válaszok alapján az rajzolódik ki, hogy a lakosság az új szabályozás bevezetése mellett is inkább az árak emelkedését prognosztizálja.

A válaszadók több mint fele (53 százalék) a biztosítási díjak emelkedését várja, közülük is sokan (a kutatásban résztvevők hetede) arra számítanak, hogy jelentős mértékben fognak emelkedni az átlagdíjak. A biztosítási díjak emelkedését prognosztizálókkal szemben elenyésző azok aránya (5 százalék), akik nagyobb árversenyt, a díjak csökkenését jósolják a kgfb-piacon, és mindössze 25 százalékot tesznek ki azok is, akik szerint idén nem változnak a díjak – ismertette a kutatás további eredményeit Kádár Péter, a Groupama Biztosító nem-életbiztosítási igazgatója.

A társaság a kutatásában azt is megkérdezte az autóval, illetve kgfb-szerződéssel rendelkezőktől, hogy mekkora díjkülönbözet esetén váltanának biztosítótársaságot. Az autósok többsége számára egy kis díjkülönbözet még nem elegendő indok a váltásra: a válaszokból kiderül, hogy az autósok közel kétharmada kétezer forint éves díjkülönbözet alatt nem cserélné le meglévő biztosítóját.