A kormány és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség közös, 14 milliárd forintos programot indít a vízi szabadidősport fejlesztése érdekében. Az infrastruktúra mellett a vízi táborozás és a marketing javítása is a terv részét képezik.

Átfogó vízi szabadidősport programot indít a családok és az iskolai tanulók számára Révész Máriusz, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos, valamint a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ).

A program fő elemei között szerepel: a vízitúra-megállóhelyek és a kiszolgáló infrastruktúra fejlesztése, a vízi szabadidősportoláshoz szükséges eszközbeszerzés, az iskolai csoportok táboroztatásának segítése és tematikus vízi vándortáborok szervezése is.

A 14 milliárd forintos program célja, hogy növelje azoknak a számát, akik szabadidejüket aktívan, sportolással töltik, különös tekintettel a fiatalokra és a gyermekes családokra.

Baráth Etele MKKSZ-elnök elmondta, a szövetség Európai Uniós pályázatokon 2,2 milliárd forintot nyert el a víziturizmus fejlesztésére. Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára hozzátette, hogy ebből az összegből a Felső-Tisza, az Alsó-Tisza és a Kőrösök, a Balaton, valamint a Közép-magyarországi régió és Budapest területére tervezett fejlesztések valósulnak meg. Az első újítások 2017 őszére biztosan elkészülnek.

A fejlesztéseken kívül a vízpartok mellett még több helyen lehet majd hajót bérelni, és a vízitúrázók oktatásban is részesülnek. Tervezik egy integrált rendszer kialakítását a kerékpárosokkal, gyaloglókkal és lovasokkal, ehhez weboldal és mobiltelefonos applikáció is társulhat. (MTI)