Az orosz profi jégkorongozók közül mind többen játszanának az óceánon túl. Egy világbajnok megtiltaná a fiatal sportolók exportját.

Nagy vihart kavart a kétszeres világbajnok Vjacseszlav Fetyiszov azzal a javaslatával, hogy Oroszországból csak 28 éves koruk után igazolhassanak külföldre a jégkorongozók.

A tiltakozók egyből azt rótták fel a korábbi bajnoknak, hogy ő is több évet húzott le az észak-amerikai profi ligában, az NHL-ben, miért nem akar jót másoknak is! Úgy látszik, az csak Fetyiszovot érdekli, hogy az orosz hokisok krémje Amerikában kergeti a korongot, a többségnek a Stanley Kupa fontosabb, mint odahaza a bajnokság, a Gagarin Kupa. A 2015-16-os szezont a jelenlegi állás szerint az orosz jégkorong válogatottnak legalább a fele az NHL-ben kezdi.

Viszont 2016-ban Oroszország az A csoportos hoki vb házigazdája (nem mellékesen: Magyarország bravúrosan felküzdötte magát a legjobbak közé), vagyis gondban lehet a szbornaja. Az NHL-ben ugyanis később ér véget a szezon, mint a vb, vagyis elképzelhető, hogy az orosz válogatottnak nélkülöznie kell néhány szuper klasszisát.

Az orosz jégkorong szövetség élből visszautasította Fetyiszov ötletét, így minden további nélkül maradhat az aranybánya a legjobbaknak. Artyemij Panarin (23) napjaink egyik legjobb orosz játékosa. A szentpétervári SZKA-val megnyerte a bajnokságot, mégis gondolkodás nélkül aláírta a kétéves szerződést a Chicago Blackhawks csapatához, ottani mércével szerény, évi 1,5 millió dolláros gázsiért. Jevgenyij Medvegyev története kicsit más. A Kazannyal kétszeres bajnokként 33 évesen már nem kellett, a fiatalítás áldozatául esett a tapasztalt játékos. A Philadelphia Flyers azonnal lecsapott rá, évi 3 millió dollárért szerződtette, így Medvegyev a hazai fizetésének többszöröséért hokizik ősztől az NHL-ben.