50 millió dollár értékű instant tésztát semmisít meg a Nestlé Indiában, mert az ottani hatóságok veszélyesnek minősítették a terméket.

A svájci Nestlé az utóbbi évek legnagyobb veszteségét kénytelen elkönyvelni, miután Indiában a fogyasztóvédelmi hatóság néhány hete tiltólistára tette a Maggi instant tésztát. A laboratóriumi vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a megengedettnél nagyobb a termék ólomtartalma, ezért azt az egészségre veszélyesnek minősítették.

A Nestlé, amely ennek a terméknek Indiában a 80 százalékát állítja elő, hevesen tiltakozik, s azt kéri, hogy megismerhesse a laboratóriumi vizsgálatokat, valamint független szakértők is ellenőrizhessék a terméket. Hivatalos választ a felkérésre eddig nem kapott a vállalat, ezért először megkezdte a tészták visszavonását az élelmiszer-áruházakból, s kedden azt is bejelentették, hogy 50 millió dollár (14 milliárd forint) értékben megsemmisítenek instant tésztákat. Ez egyébként csak a tészta piaci értéke, ehhez még hozzájön a logisztikai és a megsemmisítési műveletek költsége is, amelyek pontos összege csak napok múltán válik ismertté.

A Nestlé a lépésekkel együtt reklámkampányt indított az ázsiai országban. Paul Bulcke vezérigazgató igyekszik megnyugtatni a fogyasztókat, mondván: biztos benne, hogy a Maggi instant tészta hamarosan visszakerül a polcokra, és senki nincs veszélyben, aki korábban vásárolt belőle. A vezérigazgató szavai túlságosan optimistán csengenek annak ismeretében, hogy az egyik északi államban a tésztaügy miatt bíróság elé citálják a Nestlét, az eljárás pedig jó ideig elhúzódhat. A svájci cégnek összesen 460 gyára van világszerte.