Áprilisban 0,5 százalékkal, 27 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon a tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

A hónap végén a BAMOSZ-tagok együttesen 6051 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

Áprilisban a tőkeáramlások eredője mínusz 27 milliárd forint volt. A legnagyobb változás a részvény-, illetve az ingatlanalapoknál történt.

A részvényalapokba 17,7 milliárd forint tőke áramlott be, emellett az árfolyamok visszarendeződése miatt a hozamok is kedvezően alakultak, így a részvényalapok vagyona jelentősen, 12,4 százalékkal nőtt.

Az ingatlanalapokból áprilisban 22,7 milliárd tőke áramlott ki, amely jelentős mérséklődés az előző hónaphoz képest. A hozamok nem tudták tompítani vagyonvesztést, így a nettó eszközérték 1,7 százalékkal csökkent.

A pénzpiaci alapokból a kategória méretéhez képest jelentős, 26 milliárd forintos volt a tőkekiáramlás, miután további pénzpiaci, likviditási alapok döntöttek befektetési politikájuk átalakítása mellett. Így folytatódott, de talán be is fejeződött az a folyamat, ami még 2019 januárjában kezdődött – jelezte a BAMOSZ.

A szövetség emlékeztetett, hogy 2019 január 21-től a már működő pénzpiaci alapokra is alkalmazni kell az új pénzpiaci alapokról szóló uniós rendelet előírásait, amelyek jelentősen szigorítják a működési feltételeket. A pénzpiaci alapok vagyona 30 százalékkal csökkent, pénzpiaci alap alig maradt.

A kötvényalapoknál tőkebeáramlás történt, a rövid futamidejű kötvényalapoknál a tőkebeáramlás összege 5 milliárd forint, a hosszú futamidejű kötvényalapoknál 3 milliárd forint. A szabad futamidejű kötvényalapoknál 250 millió forintos tőkekiáramlás volt. A hozamok és a tőkeáramlások eredőjeként a kötvényalapok vagyona 0,8 százalékkal nőtt.

A vegyes alapoknál 0,5 milliárd forintos tőkebeáramlás történt. Az óvatos vegyes alapok esetében a tőkeáramlás mínusz 0,5 milliárd, a kiegyensúlyozott vegyes alapoknál mínusz 1 milliárd, a dinamikus vegyes alapoknál pedig plusz 1,5 milliárd forint. A kedvezően alakuló hozamoknak köszönhetően a vegyes alapok vagyona összességében 1,9 százalékkal nőtt áprilisban a BAMOSZ tájékoztatása szerint.

A tőkevédett alapok esetében a tőkekivonás mértéke 2,8 milliárd forint, ami gyakorlatilag egy lejárt alap számlájára írható. Mivel a hozamok ezt ledolgozni nem tudták, így a vagyon nagysága 2,3 százalékkal csökkent. Ezzel a kategória vagyona 100 milliárd forint alá került.

Az abszolút hozamú alapok esetében a hónap során tőkemozgás nem volt, a hozamok viszont kedvezően alakultak, így a vagyon 1,8 százalékkal nőtt.

A származtatott alapoknál áprilisban 2,7 milliárd forint tőkekiáramlás volt tapasztalható, döntően azért, mert két alap is lejárt ebben a kategóriában. A hozamoknak azonban ezt sikerült kompenzálniuk, így a vagyon 0,5 százalékkal nőtt.

Az árupiaci alapoknál 0,3 milliárd forintos tőkekivonást tapasztaltak, és a hozamok sem tudtak hozzátenni a vagyonhoz, így az 1,6 százalékkal csökkent.

A BAMOSZ 25 tagja csaknem 9100 milliárd forint vagyont kezel, ezen belül mintegy 6000 milliárd forintot befektetési alapokban.

(Forrás: MTI)