A társasházi biztosítások esetében számtalanszor kiderül, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, mire vonatkozik pontosan a társasház biztosítása, vagy mi a teendő kár esetén.

Az elmúlt időszakban fellendülni látszik a lakáspiac, ez egyben azt is jelentené, hogy a társasházi albetétek lakásbiztosításai is lekövetik a piaci változásokat és rendszeresen módosulnak. De ez nem törvényszerű. Ahogyan a lakossági szegmensben is előfordul az alulbiztosítottság, úgy a társasházak esetében is beszélhetünk erről a jelenségről – olvasható a Mabisz honlapján.

Amennyiben bővül az albetétek száma például egy tetőtér beépítés esetén, a biztosítási fedezetet érdemes felülvizsgálni. „A társasházi biztosítások esetében számtalanszor kiderül, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, mire vonatkozik pontosan a társasház biztosítása, milyen kiegészítő fedezetek választhatók a meglévő biztosítás mellé, vagy mi a teendő egy bekövetkezett társasházi kár esetén” – fogalmazza meg a problémát Szőke Tamás, az Allianz Hungária Zrt. nem-életbiztosításokért felelős igazgatója.

A társasházak egy részére még ma sem kötnek megfelelő vagyon- és felelősségbiztosítást a lakók, illetve különböző alapokból próbálják fedezni a felmerülő károkat. Pedig akár önhibánkon kívül okozott kár esetén is sokmilliós kártérítési felelősség terhelhet minket. Keletkezhetnek olyan károk a társasházban, amelyeket a biztosító az egyéni lakásbiztosítás alapján nem térít. Ilyen lehet például az a csőtörés kár, amikor nem a lakáshoz tartozó csővezeték törik el, hanem a közös részbe számító felszálló vezeték.

Biztosítás nélkül a javítás a ház tartalékából fedezhető, de rosszabb esetben akár a közös költséget növelheti vagy konkrétan a lakókat terhelheti, mint egyszeri nagy összegű kiadás. Ha új lakásba költözünk, mindenképp járjunk utána, rendelkezik-e az adott lakóközösség biztosítással, és kérjünk információt a közösség képviselőjétől arról, mire szól a szerződés.

Még ha a lakóközösség egészére is kötik meg a biztosítást, önmagában a társasház biztosítása nem fedezheti a lakók összes felmerülő kárát. Potenciális károsultként érdemes a saját vagyontárgyainkat és ingóságainkat is biztosítani. Az új Allianz lakóközösség-biztosítás a lakóépület, a közösségi ingóságok és a külön tulajdonú lakások védelmére egyaránt kiterjedhet. A lakók azt is választhatják, hogy a lakóközösség-biztosítással ne csak a közös, illetve külön tulajdonú épületrészeket vonják fedezetbe, hanem a saját lakásaikban lévő, saját tulajdonú háztartási ingóságaikra is kiterjeszthető a fedezet.

A közös tárolókban elhelyezett saját háztartási ingóságok, például babakocsik, kerékpárok is fedezetbe vonhatók.

Amennyiben egy társasház biztosítása az Allianz Hungária kezelésében van, akkor a társasház lakói a lakóközösség-biztosítás alapján feleslegessé vált kockázatok kihagyásával kedvezőbb díjon biztosíthatja a lakását, a lakossági és a lakóközösségi biztosítási konstrukciók ugyanis megfeleltethetők egymásnak.