A magyarok közel fele (49 százalék) a lakásárak további növekedésére számít, különösen igaz ez a megyeszékhelyen élőkre. Közel 90 százalék saját forrást is mozgósítana a vásárláshoz, azonban a többségnek ehhez jelenleg kevesebb mint 1 millió forint megtakarítás áll a rendelkezésére.

A lakásvásárlók előtt állók többsége 11-20 millió forint értékű ingatlant szeretne vásárolni, és közel 50 százalékuk úgy érzi, hogy a jelenlegi árak még tovább fognak nőni – derül ki az OTP Bank Hello Otthon nevű kutatásából. Arra a kérdésre, hogy miből tervezik előteremteni a vételárat közel 90 százalékuk a saját forrást is megjelölte. Az eredmény némileg ellentmondásos azzal, hogy a megkérdezettek többsége valamivel kevesebb mint 1 millió forintot említett, mint meglévő megtakarítás. 

Ezért is fontos tudni, hogy a különböző támogatások és egyéb finanszírozási lehetőségek kombinálhatóak egymással, így akár megsokszorozható a lakásra fordítható önerő. Az alábbiakban összeszedtük azokat a lehetőségeket, amelyeket mindenképp érdemes figyelembe venni azoknak, akik a közeljövőben szeretnénk saját ingatlanba költözni.

A magyarok messze nem szentelnek annyi időt a megfelelő pénzügyi megoldás kiválasztására, mint amennyire szükség lenne, pedig számos támogatási forma érhető el a bankoknál – mondta Kormos Zoltán, az OTP Bank lakás hitelek főosztályának igazgatója. Alapos tájékozódással és tervezéssel akár több millió forinttal is növelhető a lakásvásárlásra fordítható összeg.

A jelenlegi állami támogatási rendszernek köszönhetően, ha valamennyi támogatási elemet körültekintően belevesszük a lakás finanszírozásába, akkor például egy két gyermekes család használt lakás vásárlás esetén 4 millió forinttal is csökkentheti a teljes finanszírozási összeget. Ez az összeg egy három gyermekes család esetében új lakás vásárlásakor 13 millió forint, de építkezés esetén akár 18 millió forint is lehet – tette hozzá a szakember.