A Waberer’s International és a Duna House esetében is meghosszabbította a tőzsdei kereskedés megkezdésére vonatkozó határidőt a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). Mindkét cég június 30-ig nyújthatja be erre vonatkozó kérelmét.

A Waberer’s és a Duna House is elhalasztotta tavaly a nyilvános részvényértékesítést, így a tőzsdére már bevezetett részvényeikkel egyelőre nem kezdődhetett meg a kereskedés. A cégek azóta maguk kérték, hogy a BÉT hosszabítsa meg a tőzsdei kereskedés megkezdése iránti kérelem benyújtásának határidejét, így elviekben még az idén sor kerülhet a tervezett kibocsátásokra. 

Az ingatlanközvetítő Duna House részvényeinek jegyzése már folyamatban volt tavaly novemberben, amikor egy olyan törvényjavaslatot nyújtottak be az Országgyűlésnek, amely a társaság egyik üzleti szegmensének – a hitelközvetítésnek – a teljesítményét befolyásolhatja, ezért a cég maga kérte az értékesítés felfüggesztését. 

Ugyancsak tavaly novemberben a nemzetközi fuvarozó Waberer´s is elhalasztotta a tervezett részvénykibocsátást a kedvezőtlen piaci körülményekre hivatkozva. Ezután rendkívüli közgyűlést hívott össze december 17-ére, amelynek napirendjén szerepelt a társaság visszaalakítása zártkörűvé, valamint döntés arról, hogy a részvényeit levegyék a tőzsde terméklistájáról. A közgyűlést azonban felfüggesztették, a januárban megtartott folytatólagos közgyűlés pedig végül nem döntött a fenti kérdésekben, tekintettel a nyilvános forgalomba hozatali eljárás folytatására.  

A tavaly módosult jogszabályok szerint a társaságokat még zártkörű működési formában vezetik be a tőzsdére, és a tőzsdei bevezetés a feltétele annak, hogy nyilvánossá váljanak. A nyilvános működési forma cégbírósági bejegyzése, majd – ha része a folyamatnak – a részvényjegyzés lebonyolítása után kérhetik a kibocsátók a tőzsdei kereskedés megkezdését. 

Ha azonban a terméklistára kerülést követő 90 napon belül a társaság nem kéri a tőzsdétől a kereskedés megkezdését, például mert nem sikerült a részvényértékesítés, vagy valamely más szükséges feltételt nem tudott teljesíteni, akkor az értékpapírokat a tőzsde törli a terméklistáról. A Duna House törzsrészvényeit 2015. október 28-án, a Waberer’s papírjait október 6-án vették fel a BÉT terméklistájára.