Egyre több családot fenyeget pénzügyi katasztrófa az Egyesült Királyságban. Az Aviva kutatása alapján nem csak a családon belüli párbeszédben, de még gondolatszinten is tabutémának számít a családtagok halála, és az arra való felkészülés.

Az eredmények alapján csak minden harmadik felnőtt nem érzi minden körülmények között kerülendő témának a családtagok halálának kérdését az Egyesült Királyságban. Többen vannak azok, akik donorkártyával rendelkeznek, mint azok, akik konkrét lépéseket tettek családjuk anyagi biztonságának kezelése érdekében, 55 százalék pedig nem rendelkezik végrendelettel sem – olvasható a Biztosítási Szemlében.

A napjainkban egyre erősödő „élj a mának, élvezd ki a pillanatot” kultúra csak ráerősít erre a hatásra, ami lényegesen megnehezíti az előregondolkodást. Ugyancsak családi körben kerülendő témának számítanak a pénzügyek, az adósság, a betegség, a temetés, lényegében valamennyi olyan tényező, amelynek mentén el lehetne jutni az öngondoskodás szükségességéig.

Még meglepőbb azon válaszadók viszonylag nagy száma (51 százalék) akik nemhogy beszélni, még gondolkodni sem akarnak ezen, kizárólag élvezni szeretnék az életet.

A szülő-gyerek kapcsolatban is mindkét fél passzivitása figyelhető meg, a legkevésbé az egy gyerekes párok – akik között értelemszerűen nagy számban képviseltetik magukat a friss szülők – rendelkeznek afelől, ki fog gondoskodni gyerekükről és miből abban az esetben, ha ők váratlanul kiesnek a képből.

Nem csak velük van a probléma, gyerekszámtól függetlenül a szülők 54 százaléka semmilyen módon nem gondolkodik előre. Gyerek oldalról nézve sem jobb a helyzet, a már felnőtt korú leszármazottak többsége még akkor sem hajlandó beszélni szüleivel azok haláluk esetén szükséges pénzügyi vonzatokról, ha saját maga felismeri ennek szükségességét. Az ilyen párbeszédek szinte kizárólagos kezdeményezői a szülők lehetnek.