A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a Covid19-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest.

A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek – ismertette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A feldolgozóiparban 24,9 százalékos volt a beruházások éves növekedése a második negyedévi 10,7 százalékot követően.

Az építési beruházások 14,1 százalékkal, a gép- és berendezésberuházások pedig 10,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Az előző negyedévihez mérten 1,8 százalékkal nőtt a nemzetgazdasági beruházások szezonálisan kiigazított volumene, a korábbi időszakhoz képest a bővülés üteme mérséklődött. Ezen belül az építési beruházások szezonálisan kiigazított volumene 3,6 százalékkal rekordmagas szintre emelkedett, míg a gép- és berendezésberuházásoké 1,7 százalékkal elmaradt az előző negyedévitől.

A nemzetgazdasági beruházások harmadik negyedévi 12,4 százalékos volumennövekedéséhez a feldolgozóipar 5,7 százalékponttal járult hozzá. A szállítás, raktározás 3,2 százalékponttal, a mezőgazdaság 1,7, a kereskedelem1,1 százalékponttal, az ingatlanügyletek beruházási teljesítménye pedig 1,0 százalékponttal járult hozzá a beruházási teljesítmény növekedéséhez. A közigazgatás teljesítménycsökkenése ugyanakkor 2,1 százalékponttal visszafogta a növekedést.

A feldolgozóipari beruházások az összes beruházás negyedét adják, és a 24,9 százalékos növekedéshez az alágak túlnyomó többsége hozzájárult, így a három legnagyobb súlyú is, mint a villamosberendezés-gyártása, járműgyártás és az élelmiszeripar is.

A második legnagyobb beruházónak számító, a nemzetgazdasági fejlesztések 17 százalékát megvalósító ingatlanügyletek teljesítményének volumene 5,7 százalékkal nőtt, amit a lakásépítések mérsékeltek, a bérbeadást szolgáló üzleti ingatlanfejlesztések – irodák, üzlethelyiségek – pedig növeltek – közölte a KSH.

A szállítás, raktározás beruházási volumenében az előző negyedévi 14,1 százalékról 20,8 százalékra emelkedett az éves növekedés üteme. Az állami infrastruktúra-fejlesztések mellett a logisztikával, fuvarozással foglalkozó vállalkozások is növelték a beruházásaikat.

A kereskedelem, gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágban regisztrált 21,5 százalékos volumennövekedést elsősorban a legnagyobb súlyt képviselő élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem kiugróan bővülő fejlesztései okozták.

A mezőgazdaság beruházási teljesítménye az előző öt negyedévi visszaesés után jelentősen, 37,0 százalékkal nőtt, amihez hozzájárultak az erdőgazdálkodással foglalkozó vállalkozások fejlesztései is.

A közigazgatás, kötelező társadalombiztosítás területén eszközölt fejlesztések 31,5 százalékkal visszaestek, miután az általános közigazgatással, az árvízvédelemmel és az igazságüggyel kapcsolatos fejlesztések csökkentek.

A beruházások harmadik negyedévi volumene meghaladta a válság előtti szintet, amiben szerepe volt a kormányzat és a jegybank támogatási- és kedvezményes hitelprogramjainak, de a külföldi működőtőke beáramlásának is. A további növekedést pedig az uniós források várhatóan növekvő átutalása is támogatja majd – így kommentálták az adatokat az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában azt emelte ki, hogy a járvány negatív gazdasági hatásait – más intézkedések mellett – a kormány a vállalatok beruházásainak igen nagy volumenű közvetlen támogatásával, a jegybankkal és állami bankok támogatásával alacsony kamatozású hitelekkel és garanciaprogramokkal sikeresen ellensúlyozta. A feldolgozóipari beruházások a rekordszintű működőtőke beáramlás is támogatja – tette hozzá.

Úgy vélte, érdemi felfutás várható az állami beruházások, valamint az uniós források által támogatott beruházások területén, az uniós helyreállítási alap (Next Generation EU) pedig soha nem látott többletforrást biztosít, amelynek késlekedését a költségvetés megelőlegezi. Mindezek hatására a Takarékbank szakértői az idén 7 százalék feletti növekedést várnak a beruházások területén, ami bőven ellensúlyozza a tavalyi 3 százalékos visszaesést. Így a beruházások volumene idén alaposan meghaladhatja a járvány előtti szintet.

Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági elemzője szerint a beruházások a harmadik negyedévi kétszámjegyű növekedése a tavalyi alacsony bázis eredménye, de fontosabb ennél, hogy a beruházások szintje már meghaladta a válság előtti csúcsát. A második negyedévhez képest elsősorban az építési beruházások nőttek, de a gépi beruházások kismértékű visszaesése is magas szintről történt. Mindkét területen a válság előtti szintet meghaladó aktivitást mutatnak az adatok.

Molnár Dániel szerint az, hogy a beruházási dinamikát a vállalkozások húzták, azt mutatja, hogy a válságból való kilábalás nyomán a vállalatok újraindították korábban félbehagyott fejlesztéseiket, valamint újakat is indítottak. A költségvetési szférában jelentkező visszaesést pedig a forráshiányra és az emelkedő árakra vezette vissza az elemző. Itt az új uniós költségvetési ciklus, valamint a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) forrásainak felhasználása hozhat változást.

Hosszabb távon a gyors beruházási dinamika fennmaradására számítanak a Századvég szakértői, amely ugyanakkor erőteljesen függ a gazdaság teljesítményétől, a kilábalás érdemi lassulása a beruházások visszafogásához vezethet – tette hozzá.

(Forrás: MTI)