A hollandiai és németországi gyártáskiesés a baromfiállományok megsemmisítése miatt Szlovákiában is 60-90 százalékkal emelte a tojásárat.

Szlovákia a tyúktojások szempontjából önellátó, s mivel a veszélyes fipronil sem bukkant fel, a jelenlegi hiány és drágulás elméletileg elkerülhetné az országot. A valóság azonban mást mutat. A fogyasztók már múlt héttől folyamatosan jelzik, hogy sok üzletben üresek a tojásos polcok – írja a hirek.sk.

A helyzetet az üzleti megállapodások idézték elő. Mivel a baromfitenyésztők az év során a hazai piacon csak a termék 75 százalékát értékesítették, a fennmaradó közel 25 százalékot kénytelen voltak exportálni. A külföldi partnereikkel szembeni kötelezettségeiknek továbbra is eleget kell tenniük.

A hollandiai és németországi gyártáskiesés a baromfiállományok megsemmisítése miatt a tojásárat 60-90 százalékkal drágította. A drágulás vélhetően november végéig folytatódik.

Míg a vásárlóknak aligha tetszhet a  helyzet, a  gyártók számára ez jó lehetőséget teremthet. A nem fertőzött szlovákiai tojás iránt jelenleg nemcsak a hazai áruházláncok és forgalmazók részéről mutatkozik nagy érdeklődés, hanem külföldről is. Olyan országokból is jelentkeztek, amelyekbe korábban sosem exportált Szlovákia.