Az árak és a munkanélküliség is magasabbak, a bérek viszont alacsonyabbak Szlovákiában mint a Cseh Köztársaságban a két ország 25 évvel ezelőtti szétválása után.

Hana Lipovská cseh közgazdász kutató a jelenséget elsősorban az euró szlovákiai bevezetésére vezeti vissza – olvasható a hirek.sk-n.

Nyolc évvel az euró bevezetése után a fogyasztói árak Szlovákiában Hana Lipovská szerint tíz százalékkal magasabbak, mint a Cseh Köztársaságban vagy Magyarországon.   

A munkabérek hosszú időn keresztül emelkedtek ugyan Szlovákiában és kezdték megközelíteni a csehországi szintet, a folyamat azonban 2014-ben megtorpant és azóta már Csehországban emelkednek gyorsabb ütemben a bérek. A szlovák átlagkereset jelenleg 889 euró, míg a csehországi átszámítva 1074 euró.   

Miközben a munkanélküliségi ráta Csehországban 2,9 százalék, Szlovákiában 7,4 százalék. A 25 év alattiak körében pedig a munkanélküliségi ráta Szlovákiában 18 százalék, duplája a csehországinak.

A Szlovák Statisztikai Hivatal kimutatása szerint jelenleg 300 ezer szlovák állampolgár él külföldön és 150 ezren ingáznak határon át dolgozni. Ausztriában 52 ezer, a Cseh Köztársaságban 39 ezer, Németországban 25 ezer szlovák állampolgár dolgozik.