További munkaadói járulékcsökkentésre tesz javaslatot a munkáltatói oldal ősszel. A jövőre esedékes, 2-2,5 százalékos tervezett mérséklésen felüli további könnyítés is elképzelhető.

Jövőre a bérmegállapodás értelmében a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó legalább két százalékponttal csökken, de várhatóan teljesülnek a gazdasági, munkaerőpiaci feltételek ahhoz, hogy további 0,5 százalékpontos könnyítést kapjanak a foglalkoztatók.

– A munkaadókat sújtó járulékok további csökkentését kezdeményezheti az őszi egyeztetések során a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége – mondta a Magyar Időknek Rolek Ferenc alelnök. Kiemelte: ezt egyfelől egy nagyobb arányú köztehermérsékléssel, másfelől a 2019-re tervezett – legalább hatszázalékos bérnövekedés esetén ígért – negyedévenként két százalékpontos mérséklés egy részét előrébb hozva lehetne elérni.

– Ma úgy tűnik, a költségvetési mozgástér lehetőséget ad a lazább gazdálkodásra, a további járulékkönnyítéssel pedig azok a munkaadók is jól járnak, amelyek magasabb fizetésen foglalkoztatják dolgozóikat, s jelentősen nagyobb az őket terhelő bértömeg – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.