Az euróban értendő 2-3 százalékos árbevétel-növekedés nagyban függ attól, hogy a rubel árfolyamában nem legyen jelentős elmozdulás – mondta Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a tavalyi évet értékelő sajtótájékoztatóján.

A 2019-es előrejelzésük szerint Magyarországon 0-2 százalék közötti forgalom-növekedés lehet, a kelet-európai országokban stagnálás, a nyugat-európai piacokon pedig 10 százalékos bevétel-növekedést várnak, elsősorban a Richter méhmióma elleni gyógyszere, az Esmya eladásának emelkedése miatt. Oroszországban kismértékű csökkenést várnak rubelben számolva, az egyéb FÁK országokban nem várnak növekedést, és az Egyesült Államokban sem. Kínában 10 százalékkal csökkenhet a forgalom, a latin-amerikai piacon és az egyéb területeken 0-5 százalék körüli emelkedést terveznek.

A teljes 2018-as évet meghatározták az Esmyával kapcsolatos fejlemények: a felírási előírások változása a gyógyszer eladásából származó 2017-es 28,7 milliárd forintos árbevételt 8,2 milliárd forintra csökkentette. A gyógyszer piaci helyzete jelentősen megváltozott, tavaly 24,3 milliárd forint értékvesztést könyveltek el emiatt. Idén folytatják a nőgyógyászati portfólió erősítését, amely 411,9 millió eurós árbevételt ért el tavaly, ez a teljes gyógyszergyártási árbevétel 36 százalékát jelentette – mondta a vezérigazgató.

A Richter nagy-,és kiskereskedelmi forgalma – ami a konszolidált árbevétel 20 százaléka – nem nőtt tavaly, a szegmens árbevételének csaknem 80 százaléka Romániából származik, ahol a nagykereskedelmi leányvállalat működési engedélyének felfüggesztése miatt 3 hónapon keresztül nem volt érdemi forgalom. Az utolsó negyedévben sikerült visszatérni a piacra, idén a forgalom növekedésére számítanak.

Bogsch Erik, a Richter igazgatótanácsának elnöke elmondta: az egyedi gyógyszer-azonosító rendszer február 9-től hatályos bevezetése komoly beruházást  – mintegy 7 milliárd forintot – jelentett a cégnek évek alatt, mindez a működési költségek folyamatos növekedését is okozza, és a gyártósorok lassulásával járt. Az új rendszer a termelékenység 10 és 20 százalék közötti romlását okozta – összegezte.

Hétfőtől párhuzamosan lesznek forgalomban az egyedi azonosító nélküli és azonosítós készítmények. A betegek szempontjából nem okoz fennakadást, azonban a teljes eddig kialakult rendszert a gyártásban, a forgalmazásban, és a patikákban felborítja.

(SZ)