A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján az ipari termelés volumene 5,4 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 5,7 százalékkal nőtt tavaly decemberben az előző év azonos időszakához képest.

A KSH első becslése szerint az előző hónaphoz, novemberhez képest 2,5 százalékos volt a termelés szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított növekedése. A tavalyi év egészében 3,6 százalékkal haladta meg az ipari kibocsátás az előző évit a 2017-es 4,6 százalék után.

Az ipari termelés tavaly decemberi növekedési üteménél csak januárban, áprilisban és júliusban volt nagyobb az elmúlt évben, ha pedig a munkanaphatástól megtisztított növekedést nézzük, akkor pedig csak tavaly januárban.

A KSH szerint a feldolgozóipari alágazatoknak is fontos szerepe volt a termelés decemberi növekedésében. Az is kiderült, hogy a legnagyobb súlyú járműgyártás kibocsátása is gyorsult az előző havi 3,3 százalékhoz képest. Mint írják, az elektronikai és optikai termékek gyártása jelentősebben, az élelmiszerek és a dohánytermékek gyártása pedig szerényebb mértékben nőtt.

A decemberi és a tavalyi egész éves ipari termelés részletes adatait február 13-án közli második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

(NT)