A magyar befektetők körében az 1-3 éves befektetési időtáv a legnépszerűbb, a legfontosabb megtakarítási cél pedig a biztonsági tartalék.

A megkérdezettek több mint fele, 52,6 százaléka 1-3 éves időtávon növeli megtakarítását, csaknem minden harmadik befektetőnek van 4-5 éves, illetve több mint 5 éves távra megtakarítása – ismertette a K&H Alapkezelő felmérését Zobor Zsuzsanna, az alapkezelő vezérigazgatója. A hosszabb távra szóló befektetések mellett szól, hogy az adókedvezmények 3-5 éves távtól nyújtanak leginkább lehetőséget a hozam növelésére.

A felmérés szerint a legfontosabb megtakarítási cél a biztonsági tartalék, négyből három hazai befektető erre gyűjti pénzét. Látványosan kevesebben szánják nyugdíjra jelenlegi megtakarításukat, a megkérdezettek 38 százaléka, a gyermekek jövőjére pedig nagyjából minden harmadik megtakarító tesz félre.

A lakásvásárlás, – felújítás csak a negyedik helyen szerepel a megtakarítási célok között, erre a válaszadók 16,5 százaléka gyűjt. Csak minden ötödik magyar befektető tesz félre minden hónapban, a megtakarítók közel fele pedig évente néhány alkalommal gyarapítja tartalékát. (MTI)