A tavaly elhunyt világhírű zeneművészre, Kocsis Zoltánra emlékezik a Pannon Filharmonikusok szombat este a pécsi Kodály Központban az Ihlető természet címet viselő koncertjén.

Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója az M1 aktuális csatorna péntek délelőtti műsorában elmondta, hogy a hangverseny első felében Saint-Saëns két műve hangzik el Balog József zongoraművész közreműködésével, utána pedig Beethoven VI. (Pastorale) szimfóniáját játssza az együttes Bogányi Tibor vezető karmester vezényletével. A koncert programját két éve állították össze Kocsis Zoltánnal, aki – az együttes állandó vendégkarmestereként – eredetileg dirigálta volna a Pannon Filharmonikusokat. “Rá emlékezve és ezt az anyagot újragondolva mégis csak azt találtam helyesnek, hogy ha sem műsort nem változtatunk, sem ennek a műsornak a címét nem változtatjuk meg” – fogalmazott Horváth Zsolt. 

Hozzátette: érdemes ugyanis végigmenniük a Kocsis Zoltán által tervezett zeneműveken, mert a tavaly elhunyt művész nagyon fontosnak tartotta, hogy olyan darabokat vegyen elő, amelyek nem tartoznak a kánonhoz. Horváth Zsolt szerint ilyen Saint-Saëns Phaeton című szimfonikus költeménye és az V., egyiptomi alcímet viselő zongoraverseny, amelyet Balog József zongoraművész szólaltat meg. “Nagyon ritkán játszott művek, tipikus francia zenék, rendkívül könnyedek, nagyon-nagyon virtuózok, magas technikai igényt támasztanak az előadókkal szemben” – emelte ki Horváth Zsolt.

Elmondta azt is, hogy az Ihlető természet című koncertet nem ismétlik meg, viszont a következő évadban, november 9-től egy teljes bérletsorozatot szentel a Pannon Filharmonikusok Kocsis Zoltán emlékének. A számára fontos zeneműveket veszik elő és olyan karmestereket, szólistákat hívnak meg, akik Kocsis Zoltán pályatársai voltak itthon és külföldön. Horváth Zsolt azt is megemlítette, hogy a koncerten bemutatják Juhász Előd Kocsis Zoltánról megjelent, Utolsó beszélgetés című kötetét. (MTI)