Az elsősorban ipar- és térségfejlesztő hatásúnak szánt kkv-knak kiírt uniós pályázati források kiemelt szempontja, hogy a beruházások megfeleljenek a megvalósíthatósági elvárásoknak.

Az Európai Unióval folytatott hosszú vita után főként a feldolgozóiparban működő kkv-k számára írhatnak ki vissza nem térítendő forrásokat biztosító pályázatokat – közölte Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős államtitkára ma Kehidakustyánban a Széchenyi-terv Gazdaságfejlesztő Társaság közgyűlésének keretében tartott előadásán. A korábbiakhoz képest újdonság, hogy nagyon sok fenntarthatósági szempont jelenik meg ezekben a pályázatokban, így például új épületeknél elvárás, hogy alkalmasak legyenek napelemek elhelyezésére, a hűtéshez és a fűtéshez szükséges energiát pedig bizonyos arányban megújuló energiaforrásokkal kell biztosítani.

Az államtitkár kitért arra, hogy az elmúlt napokban két pályázati kiírást tettek közzé kkv-k számára, 5 és 50, valamint 50 és 500 millió forint között elnyerhető, vissza nem térítendő forrásokra. A pályázóktól elsősorban mintegy ezer, a szabad vállalkozási zónába tartozó településen végrehajtandó fejlesztéseket várnak. Az a céljuk, hogy elsősorban a már jól működő vállalkozások jussanak plusz forrásokhoz, de bizonyos feltételek esetén induló cégeket is támogatnak. A pályázók többletvállalásokkal növelhetik nyerési esélyeiket, így például a foglalkoztatás bővítésével, a minél kisebb lélekszámú településen tervezett beruházással, illetve a már meglévő ipari területeken, létesítményekben tervezett fejlesztésekkel. A pályázatoktól és ezzel a beruházásoktól térség- és iparfejlesztő hatást várnak. A feldolgozóipar mellett kisebb részben a szolgáltató szektorból is pályázhatnak, de a turizmus, vendéglátás területéről ezúttal nem – jelezte Glattfelder Béla.

A további pályázatokról az államtitkár elmondta: még idén új kiírás jelenik meg a beszállítók, inkubátorházak, ipari parkok, klaszterek számára, továbbá mentorálási tevékenységekre. Hozzátette, hogy csak a valódi és nagy létszámú munkahelyteremtéssel, termelő beruházások fejlesztésével járó pályázatokat támogatják. Egy kérdés kapcsán arra is kitért, érdemes felkészülni arra, hogy 2020 után már valószínűleg nem lesz egyetlen területen sem vissza nem térítendő európai uniós támogatás. A mostani, 2020-ig tartó uniós ciklus végéig még 340 milliárd forintnál több a vissza nem térítendőként szétosztható forrás, de azokon a területeken, ahol már ma sincs ilyen – mint például a turizmus és a vendéglátás – várható, hogy hosszú lejáratra és akár nulla kamattal is kaphatnak majd a pályázók fejlesztési támogatásokat.

MTI