Az innovátorokkal szemben inkább az invesztorokat részesítik előnyben az Egyesült Királyság startup-vízumára vonatkozó szabályok.

A vállalkozói vízumokra vonatkozó szigorú előírások sok kiváló innovátor egyesült királyságbeli letelepedését megnehezítik – derül ki a Migreat „Open Borders to Entrepreneurs” című jelentéséből. Világszerte mindössze 12 ország vezetett be „startup-vízumot”: Ausztrália, Chile, Dánia, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Írország, Kanada, Olaszország, Spanyolország, Szingapúr, Új-Zéland.

Az európai országok többsége nemrégiben indította el programját, évente egyelőre kevesebb mint 100 jelentkezővel. Az Egyesült Királyság nagyobb számokról tud beszámolni: a kormány 2013 júniusa és 2014 júniusa között 5576 startupvízum-kérelmet hagyott jóvá. Az Európai Unión kívüli országok közül a legtöbb vállalkozó Pakisztánból, Indiából, Kínából, Bangladesből és Nigériából érkezett.

A Migreat jelentése szerint ugyanakkor az egyesült királyságbeli vízum túlságosan bürokratikus és drága. A kérvényezőnek nem ugyanakkor nem is feltétlenül az ügyintézés nagyjából 1000 fontnyi költsége jelent problémát, hanem az a kitétel, amely szerint cégüknek legalább 200 ezer fontnyi befektetéssel már rendelkeznie kell – márpedig egy kezdő vállalkozás számára ez nem mindig egyszerű feladat.

Akinek pénze van, megszerezheti – nyilatkozta a Techworldnek Josephine Goube, a Migreat egyik partnere. A szakember rámutatott: sokat jelent az is, hogy az „investor visa” az egyetlen vízum, amelynél nem követelik meg az angol nyelvtudást. A Migreat vezérigazgatója, Daniel Lizio-Katzen szerint a migránsok mindenütt nagyobb arányban alapítanak új céget, mint a fogadó ország állampolgárai. Ezt támasztja alá az Egyesült Királyság példája is, ahol a Duedil & CFE jelentése szerint minden hetedik vállalkozásnak bevándorló a tulajdonosa.