2017 nyarán vették át diplomájukat a Budapesti Corvinus Egyetem fővárosi campusának első olyan számvitel mesterszakos hallgatói, akik duális formában végezték tanulmányaikat.

A diákok a hagyományos egyetemi tananyag mellett a négy félév során a legnagyobb könyvvizsgáló cégeknél, a PricewaterhouseCoopers Magyarországnál, illetve a KPMG Hungarynél szereztek gyakorlatot. A duális képzés lényege, hogy a résztvevők számára egyetemük vállalati partnereinél folyamatos gyakorlati lehetőséget biztosít, órarendjükkel összehangolt időbeosztással, ráadásul a hallgatók fizetést is kapnak munkájukért.

Ahogy a KPMG közleménye fogalmaz, azzal a nem titkolt szándékkal csatlakoztak a Corvinus duális programjához, hogy az érdeklődő és lelkes hallgatóknak, akik a mesterképzés elvégzése során gyakorlati tapasztalatokat is kívánnak szerezni, egyben karrierjük első lépcsőfoka is ők legyenek. Az elmúlt két évben kölcsönösen megismerték egymást a hallgatókkal, és komoly sikernek értékelik, hogy valamennyi duális hallgatójuk a KPMG-t választotta állandó munkahelyeként szeptembertől.

A PwC Magyarország hasznos és izgalmas kezdeményezésnek tartja a duális képzést. Pozitív tapasztalataik alapján folytatni és fejleszteni tervezik azt, mert úgy látják, hogy az hidat képez a felsőoktatási intézmények és a munkaerő-piaci követelmények között, valamint lehetőséget ad a hallgatók számára, hogy egyetemi tanulmányaik mellett releváns szakmai tapasztalatot szerezzenek a világ piacvezető vállalatainál. Úgy látják, a hallgatók az elmúlt két év során tanulmányaik mellett, releváns szakmai ismeretekkel, számos készséggel gazdagodtak és aktív részeseivé váltak a könyvvizsgálati üzletágunk mindennapjainak.

„Egy izgalmas, érdekes és mindenekelőtt hasznos időszakot tudhatok magam mögött. A vállalatnál töltött idő alatt olyan különleges projekteken is részt vehettem, amelyekben egy hagyományos szakmai gyakorlat során nem lett volna lehetőségem. Az elmúlt évben ugyan sűrű volt a programunk, de a PwC-nél fontos szempont, hogy mindig a tanulmányaink kerüljenek előtérbe. Eddigi tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy nagyon örülök, hogy ennek a kezdeményezésnek a részese lehetek, és már a diploma megszerzése előtt rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodtam” – foglalta össze Tóth Szabina a Corvinuson és a PwC-nél töltött két évet.

Hasonlóan kedvező tapasztalatokat szerzett Tornai Piroska is: „A duális képzés egy hatalmas lehetőség számomra, mivel láthatom, hogyan működik a gyakorlatban az az elméleti keretrendszer, amit az egyetemen megismertem. A képzés felépítésének köszönhetően könnyen össze tudom egyeztetni az egyetemi tanulmányaimat a munkával, amik ezáltal jól kiegészítik egymást. A duális képzéssel járó előnyök közül kiemelném a csapatokat jellemző rugalmas hozzáállást, valamint a támogató légkört, amiben valóban könnyű tanulni és fejlődni. A duális képzés nagyon hasznos lehet azoknak a diákoknak, akik elkötelezetten bővíteni akarják tudásukat és erre hajlandóak időt és energiát áldozni.”

A Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodási és menedzsment alapszakos hallgatói számára székesfehérvári campusán kínál duális képzést, többek közt a Videoton Holding Kft., a Praktiker Építési és Barkácspiacok Magyarország Kft. és az EMERSON Process Management Magyarország Kft. partnerségével. Az egyetem mesterszakos képzései közül sportközgazdász szakon Székesfehérváron, ellátásilánc-menedzsment és számvitel szakon Budapesten van lehetőség bekapcsolódni duális formában.