Katonai motoros hagyományőrző kiállítással is készülnek a szervezők az augusztus 10. és 12. között Kiskunfélegyházán zajló negyedik Nemzetközi Oldalkocsis Találkozóra.

Ónodi Árpád, a találkozó főszervezője elmondta: mivel a katonai motorok szervesen összefonódnak az oldalkocsizással, és számos hagyományőrző szervezetet és érdeklődőt megmozgatnak, így külön sátorban adnak helyet a Magyarországon egyedi, katonai motorokból álló installációnak, egyenruháknak és katonai motorosokról szóló történelmi fotókiállításnak. 

A csaknem százéves katonai motorgyártás történetét átölelő anyag látványos betekintést nyújt a XX. század két- és háromkerekű honvédőinek életébe a harcmezőkön. A több száz négyzetméteres, javában még ma is üzemképes tárlat szervesen összekapcsolódik az oldalkocsis motorok és a terepmotorozás történetével – tette hozzá. 

Mint felidézte, a Nemzetközi Oldalkocsis Találkozóra 2016-ban Ausztráliától a Kanári-szigetekig 16 országból érkeztek vendégek, a látogatók száma jóval meghaladta a háromezret. Idén pedig még több érdeklődőre számítanak, hiszen húsz országból várnak motorosokat. A főszervező kiemelte, hogy a rendezvény a motoros életformába nyújt bepillantást gyermekeknek, nagycsaládosoknak, fogyatékossággal élőknek és időseknek egyaránt. Sokuk számára oldalkocsi nélkül elképzelhetetlen lenne, hogy osztozzanak egy kis motoros élményben.

A helyi gyermekvédelmi és szociális intézményekkel, valamint civil szervezetekkel karöltve azonban mindent megtesznek azért, hogy azoknak az embereknek is legyen egy izgalmas hétvégéjük, akik számára egy motoros találkozó eddig csak elérhetetlen álom volt – fogalmazott Ónodi Árpád. A gyerekeknek is készülnek programokkal a szervezők: augusztus 10-én az Alma Együttes ad koncertet a parkerdőben, lesz gyermekmotoroztatás, ugrálóvár, trambulin és arcfestés is. 

A turistáknak délelőttönként három nyelven vezetett városnézéseket tartanak. A környékbeli turisztikai és természeti látványosságokhoz pedig csoportos oldalkocsis túrákat szerveznek. A motorral érkezőknek tájékozódási versennyel, vetélkedőkkel, oldalkocsis szépségversennyel készülnek, de lesz motoros felvonulás, motorépítésről szóló előadás és kaszkadőrbemutató is. (MTI)