Magyarországon 2018-ban már 40 ezren vándoroltak át a közfoglalkoztatásból a versenyszférába és a jelenlegi 110-120 ezer közmunkásból további 30-50 ezren léphetnek át az elsődleges munkaerőpiacra.

A statisztikák arról árulkodnak, hogy a munkaerőpiaci helyzet jelentősen javult a kormány által bevezetett intézkedések hatására, sőt, ma már több szektorban is munkaerőhiánnyal kell szembenézni. A probléma az uniós pályázatok esetében is felütötte a fejét, hiába kötelező ugyanis egyes pályázatoknál a munkahelyteremtés, vannak olyan települések, ahol már-már lehetetlen megfelelő munkaerőt találni. 

A közmunkások átképzése és versenyszférába történő integrálása még jelenthet némi munkaerőtartalékot, ennek érdekében tovább folytatódik a munkahelyteremtési program. A kormány és a versenyszféra együttműködésével Magyarország egyre jobb teljesítményt ér el a befektetésekért zajló nemzetközi versenyben, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével idén az első fél évben 46 cég döntött magyarországi befeketetés mellett, ezek pedig általában mind új munkahelyek létesítését is jelentették.

Fotó: MTI