Az elmúlt negyed évben a törvényesség helyre állítását tűzte ki célul a Csoltó Gábor vezette Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara. Az új elnök leszögezte, a kamara még mindig küzd a múlt árnyaival, de a helyes úton, a törvényesség, a demokratikus működés és a fiatalítás irányába indultak el.

Csoltó Gábor, a BKIK elnöke hivatalba lépésekor rendcsinálást és racionalizálást ígért, továbbá a BKIK szervezeti egységeinek számának csökkenését vetítette előre. A Kamarai Napok előtt elérkezett a számvetés ideje, az elnök pedig a Blogstarnak adott interjújában kiemelte, hogy az elmúlt negyed évben elsődleges feladatuknak a törvényesség helyreállítását tekintették, ennek érdekében pedig meg kellett választaniuk a kamara hiányzó társadalmi tisztségviselőit. Hozzátette, az elmúlt hónapokban sokkal áttekinthetőbbé, kezelhetőbbé és működőképesebbé vált a kamarai rendszer és a szervezet, leépítették a túlzott elnöki hatalmat és megerősítették a demokráciát.

Elmondta, a kamarának volt erkölcsi bátorsága ahhoz, hogy alapos előkészítés után először levélben keresse meg azokat a vállalkozásokat, amelyek nem fizették be az adó mintájára beszedhető regisztrációs díjakat, és amelyeket arra szeretnének rábírni, hogy pótolják elmaradásukat. Csoltó Gábor hozzátette, a fővárosi vállalkozók alapvetően jól fogadták a megalapozott megkeresésüket, a regisztrációs díjakból végül mintegy 140 millió forintot sikerült begyűjteniük.

A BKIK elnöke kiemelte, ezzel az első kör végére értek, de még mindig jelentős tételek várnak begyűjtésre, ezért az adatok javítása után október 8-a tájékán adják át a NAV-nak az újabb behajtási listát. Elmondta, a helyzetet bonyolítja, hogy nem saját adatokból dolgoznak, hanem az MKIK és a vele szerződött számítástechnikai cégek adathalmazából, így a folyamatos egyeztetés ellenére sem férnek hozzá ezekhez az adatokhoz.

Csoltó Gábor jelezte, a kintlévőségeg behajtásával párhuzamosan manuális munkával felderítettek hozzávetőlegesen 90 ezer megszűnt vállalkozást. “Ez ezért öröm számunkra, mert mivel megállapítottuk, hogy nem léteznek, ezért a feltételezett regisztrációs díjukat sem kell lefedeznünk eredménytartalékkal” – magyarázta a Blogstarnak adott interjújában a BKIK elnöke.

Bár a közkeletű vélekedés az, hogy a BKIK idősödő, egymás közt jól meglévő, egymással üzletelő emberek társasága, Csoltó Gábor kijelentette, akár erőszakos módon is, de generációváltást kell végrehajtani a kamarában. “Nagyot változott a világ, másként kell reagálni az eseményekre, megváltozott az informatika és az információs háttér. Nélkülözhetetlen a fiatalos gondolkodás. Éppen ezért külön keressük azokat a személyeket, akik megfelelnek az elképzeléseinknek. A fiatalok versenyelőnyt élveznek, rájuk akarunk támaszkodni” – tette hozzá a BKIK elnöke, aki elmondta, a fiatalítás elkezdődött a kamarában és ő maga is szívesen látna a helyén 2020-ban egy 40 év alatti, megfelelő képzettségekkel és nyelvtudással rendelkező, agilis urat vagy hölgyet.

A Kamarai Napok nyitányaként, október 16-án, délután négy órakkor avatják fel a BKIK első elnökének, Valero Antalnak a szobrát a BKIK székházában (1016 Budapest, Krisztina krt. 99.), míg a nagy szabású Magyar Ipar és Kereskedelem Napja október 18-án lesz a Hungexpo B pavilonjában.

A Csoltó Gáborral készült teljes interjút a Blogstar.hu-n olvashatják.