A Kincsem park januárban elinduló új játékától robbanásszerű fejlődés várható a lóversenyfogadásban, és alapjaiban változtatja meg a lóversenyzés finanszírozását – mondta Pécsi István, a Kincsem park ügyvezető igazgatója szerdán este az M1 csatornán.

A világ első számú lóverseny játékát 17 országban lehet játszani, a központ Franciaország. Naponta minimum 600 millió forint a jackpot, az átlagnyeremény egymilliárd forint felett van. A lóversenyfogadásból beérkező összeg a lóversenyzés finanszírozására fordítható, illetve egy bizonyos szint után a lovas ágazatot is lehet támogatni belőle.

A fogadók jelenleg évente mintegy egymilliárd forintot tesznek fel, ennek egy része marad a fogadásszervezőnél, amiből a rendezést is finanszírozni kell. Ezt kéne megtízszerezni vagy -hússzorozni ahhoz, hogy önfinanszírozóvá váljon a lóversenyzés, ami néhány éven belül bekövetkezhet.

A két állami fogadásszervező – a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. és a Szerencsejáték Zrt. – együttműködése által létrejött Kincsem+ játék által a 2012 nemzeti lovasprogram legsarkalatosabb pontja valósul majd meg. A játék eredményeként a vezérigazgató azt is reméli, hogy megváltozik a lóversenysport immár kétszáz éves Budapest-centrikussága, és vidéken is épülnek majd pályák.