Az Európai Parlament környezetvédelmi szakbizottság kedden szavaz a javaslatról, amely szerint a tagállamok önállóan dönthetnének a génmódosított (GMO) termékek forgalmazásáról. Napirenden lesz a héten a párizsi klímacsúcs, a bioélelmiszer címkék tartalma, a Szaharov-díj és persze a menekültkérdés is.

Az október 15-16-i uniós csúcsra készülve a képviselők a szerdai plenáris ülésen az Egyesült Királyság közelgő népszavazásáról, a gazdasági és monetáris unióról és egy közös európai bevándorlási politikáról is vitáznak.

A parlament párizsi klímacsúcshoz kapcsolódó álláspontjáról és céljairól szavaznak a képviselők. A decemberi csúcstalálkozón az országok megpróbálnak egyezségre jutni a következő időszakra vonatkozó célokról.

A képviselők szavaznak 401,3 millió euró átcsoportosításáról az EU menekültüggyel foglalkozó ügynökségei számára.

Szakbizottsági ülések

Az Európai Parlament környezetvédelmi szakbizottság kedden szavaz a javaslatról, amely szerint a tagállamok önállóan dönthetnének a génmódosított (GMO) termékek forgalmazásáról. A javaslatot a mezőgazdasági bizottság már elvetette, és valószínűleg ugyanez történik majd a környezetvédelmi bizottságban is. A témával a KamaraOnline részletesen foglalkozott, összefoglalónk itt olvasható.

Az uniós állampolgárok tömeges megfigyelése lesz a téma az állampolgári jogi szakbizottság keddi ülésén.

A nemzetközi kereskedelmi szakbizottság szavaz a javaslattervezetről, amely ajánlásokat fűz a szolgáltatások kereskedelméről szóló nemzetközi megállapodáshoz (TISA) az Európai Bizottság számára.

Az EP-képviselők csütörtökön kiválasztják a Szaharov-díj három döntősét a külügyi és a fejlesztési szakbizottság, valamint az emberi jogi albizottság együttes ülésén. Az EP 1988 óta minden évben olyanoknak ítéli oda a gondolatszabadságért járó díjat, akik sokat tettek az emberi jogokért.

A bioélelmiszerek ellenőrizhetőségét és a címkéken szereplő információ megbízhatóságát növelné az a jogszabálytervezet, amelyről kedden szavaz a mezőgazdasági szakbizottság – olvasható az Európai Parlament honlapján.