A héten már a második 27 méteres saroktorony is elkészül a 2017-es vizes világbajnokság központi létesítményéhez, a Dagály úszóarénához, melynek munkálatai öt hónapja kezdődtek.

Gőzerővel dolgoznak, s a 2017. május 15-i átadási határidőre mindennel elkészülnek majd – mondta hétfőn Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az MTI-nek.

Az egyik saroktorony már teljes magasságában áll, a héten a második is készen lesz és további kettő épül még az elkövetkezendő hetekben, majd ezekre jön rá a közel 17 méteres tetőszerkezet, így 44 méter magas lesz az épület. 2016 nyarára a tervek szerint szerkezetkészen tető alatt áll majd az aréna.

A kormánybiztos a projekten dolgozókra háruló feladat nagyságát érzékeltetve kifejtette, hogy világrekordra van szükség a kivitelezés sikeréhez, mivel az ekkora beruházásokat általában négy év alatt szokták megvalósítani, Magyarország viszont vállalta, hogy két év alatt elkészül.

Két év alatt összesen 5000 ember vesz részt a megvalósításban, a mérnököktől, a szállítókon át a kétkezi munkásokig. Nem csupán egy úszóarénán dolgoznak, hiszen azzal párhuzamosan területrendezés is zajlik. Elkészül többek között egy 900 méter hosszú gátrendszer, közlekedési csomópont, kerékpárút, gyalogos sétány, játszótér.

A költségekkel kapcsolatban Fürjes Balázs ismét hangsúlyozta, hogy a tervezett 49 milliárd forintos keretet nem lépik át. Az uszoda nettó 22 milliárd forintból épül, s erre jönnek rá a kiegészítő projektek költségei. Ugyanakkor ebből az összkeretből 10 milliárd forint körüli összeget az állam áfaként be is fizet majd.