Bár Magyarországon javul a gyermekvállalási kedv, és a többség rendszeres megtakarításokkal is igyekszik a családalapításhoz anyagi hátteret biztosítani, a gyermekvállalás előtt állók kétharmada tart a kiadásoktól – derült ki a CIG Pannónia Életbiztosító felméréséből.

A megkérdezettek kétharmada él párkapcsolatban, 51 százalékuknak van gyermeke. A gyermektelenek 25 százaléka tudja biztosan, hogy szeretne családot alapítani. Utóbbiak 64 százaléka aktívan készül is erre az időszakra: ők félretesznek havi jövedelmükből – olvasható a Mabisz honlapján.

A gyermektelen pároknak sokkal borúlátóbb elképzeléseik vannak arról, hogy mennyibe kerül majd a család bővülése. 61 százalékuk számol komoly megterheléssel, míg a gyermekeseknek 48 százaléka érzi valóban nagy anyagi megterhelésnek a gyermekvállalást. A felmérésben részt vevők mindössze 9 százaléka gondolja úgy, hogy segítség nélkül nem tudná finanszírozni a plusz költségeket, ők hitelt vennének fel erre a célra.

A családosokra nagyobb felelősség nehezedik, hiszen másokról is gondoskodniuk kell. Az egyik kereső személy elvesztése vagy hosszabb-rövidebb időre keresőképtelenné válása komoly fenyegetést jelent a család anyagi biztonságára. A megkérdezettek 45 százaléka nem tudná pótolni a kiesést és komoly anyagi krízis nehezedne a családra. Mindössze 8 százalék nyilatkozta, hogy meg tudná oldani a helyzetet.

Magyarországon az idei első negyedévben 1,2 százalékkal több gyerek született, mint az előző év azonos időszakában a KSH adatai szerint. A termékenységi arányszám 15 százalékkal növekedett az elmúlt 4 évben. Vagyis némiképp javuló tendencia mutatkozik a gyermekvállalási kedvben, viszont a család anyagi helyzete továbbra is az egyik legfontosabb befolyásoló tényező a megfelelő pár és az érzelmi érettség után.