Bár még a 3-as metró meghosszabbításának konkrét tervezése sem kezdődött el, az esetleges bővítéssel érintett Káposztásmegyeren máris elkezdtek emelkedni az ingatlanok árai.

Ez azzal állhat összefüggésben, hogy az ingatlanpiacot rendkívül szubjektív hozzáállás jellemzi, az átlagembernek ugyanis nem az értékesítés az alapvető motivációja, hanem egyszerűen csak egy következő személyes cél teljesítése, magyarul az, hogy mindig szeretne a jelenlegi lakása helyett egy másikat venni. Az emberek minden pozitív információba belekapaszkodnak ilyenkor: az újságban olvasott hírektől kezdve egészen odáig, hogy Kovácsék a másodikon 25 milliót kaptak a lakásukért. Az sem befolyásolja őket, hogy adott esetben Kovácsék nem mondanak igazat, vagyis akár torzult is lehet az értesülés – fejtette ki Balla Ákos, ingatlanszakértő, a BKIK Ipari Tagozatának tagja a Blogstarnak adott interjújában.

A Balla Ingatlan előzetes becslései szerint a 3-as metróvonal új megállóinak nyomán 5-15 százalékos ingatlanár-emelkedés várható a negyedik kerületben és Káposztásmegyeren, ezzel szemben az eddigi végállomásnál, Újpest belső részén 5-6 százalékkal csökkenhetnek az ingatlanok árai. Balla Ákos rávilágított, ennek az az oka, hogy amíg eddig Újpest központjában volt a metró végállomása és ott koncentrálódott a lakásvásárolói és -bérlői kereslet, addig a metró szélesebb elérésével a kereskedelmi bérleti díjakban még a korábban jelzettnél is komolyabb visszaesés képzelhető el a centrumban, miközben a kerület külsőbb részei felértékelődnek.

Az ingatlanszakértő hozzátette, a fővárosi ingatlanpiacon továbbra is folyamatos az érdeklődés az agglomeráció irán és az is jellemző, hogy különböző élethelyzetek kapcsán a kiköltözésben is gondolkodnak a fővárosi emberek.

A Balla Ákossal készült teljes interjút a Blogstar.hu-n olvashatják.