Fedinec Csilla, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa az M1 vendégeként elmondta, hogy már több tízezer, ukránellenesnek bélyegzett ember adatai szerepelnek az ukrán Mirotrovec oldalon.

Mint mondta, a weboldalon főleg külföldi – köztük magyar – politikusok, újságírók, kárpátaljai tisztviselők adatai szerepelnek. Az oldal indulása nagyjából a 2013-14-ben kezdődő ukrán politikai fordulathoz, az úgynevezett Önkéntesek Mozgalmához datálható. A mozgalom segítette az utcán tiltakozókat élelmiszerrel, meleg takarókkal, aminek köszönhetően szerepük és megítélésük rendkívül pozitív volt.

Amikor Oroszország nyíltan beavatkozott az ukrajnai eseményekbe, a szervezet tagjaitól indult a kezdeményezés, hogy készítsenek egy listázó honlapot, amelyen azok szerepelnek, akiket Ukrajna ellenségeinek tartanak – mondta a szakértő. Fedinec Csilla azt is elmondta, hogy a Mirotvorec az ukrán belügyminisztériumhoz köthető, ami azért is veszélyes, mert így a titkosszolgálat felhasználja az adatokat.

Nemzetközi nyomásra egyszer már majdnem sikerült törölni a honlapot, de végül maga Petro Porosenko elnök lépett közbe, így az ma is gond üzemel.

(NT