Az európai férfiak közel fele hetente három vagy több alkalommal néz fociközvetítést. A legnagyobb drukkerek az olasz férfiak (60,3 százalék), míg a svédeknek még a 18 százalékukat sem érdekli ennyire intenzíven a labdarúgás.

Minden ötödik európai felnőtt évente átlagosan több mint 468 órányi focit néz. A sportműsorok nézésével töltött idő 28 080 percnek, azaz 62 munkanapnak felel meg – olvasható a Samsung Electronics kutatásában, amelyben azt is vizsgálták, hogy „a játék szépségének” változásai miként hatnak a televízió-vásárlásokra.

Ahogyan a játékosok egyre gyorsabbá és technikásabbá válnak, úgy nő az igény a magas képminőség iránt is. Az európai felnőttek 48,84 százaléka tervezte, hogy új televízót vásárol kimondottan az idei fontosabb nyári sportesemények megtekintéséhez.

Az európai felnőttek három leggyakoribb gondja az otthoni meccsnézés során: ha nem tudják megkülönböztetni egymástól a játékosokat (28,53 százalék), ha a labda egy világosabb területről árnyékba repül, és nem látszik, hogy hol van (21,47 százalék), illetve hogy túl kicsi a képernyő (9,8 százalék).

Az európai férfiak közel fele (44,49 százalék) hetente átlagosan három vagy több alkalommal néz fociközvetítést, a vizsgált európai országok közül Olaszországban néznek átlagosan a legtöbb meccset. Második helyen Romániát találjuk holtversenyben Spanyolországgal (53,8 százalék). Ez az arány Svájcban 20,44 százalék, míg Svédországban csak 17,95 százalék.

Azon felnőttek aránya, akik szerint a focisták megjelenése (például hajviselete és öltözködése) a közvetítéseken és azon kívül is javult az elmúlt 15 évben: 67,78 százalék volt.

A csúcsfocisták a fő stílusdiktátorok: az európai férfiak 32,23 százaléka merít inspirációt a focisták megjelenéséből a saját stílusa kialakításakor, akik ezzel megelőzik a színészeket (29,70 százalék), a zenészeket (18,26 százalék) és a valóságshow-szereplőket (6,77 százalék).

A kutatást a One Poll végezte (2016. május 19–30. között) 9000 felnőtt bevonásával 10 európai országban (Franciaország, Németország, Olaszország, Lengyelország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Svájc és Egyesült Királyság).