Az év első 5 hónapjában a vidéki szállodák vendégéjszakái jelentősen növekedtek, míg a budapestiek vagy balatoniak csökkentek. A háromcsillagos szállodák országos szinten és Budapesten is a legjobban teljesítettek – olvasható az MSZÉSZ legfrissebb Trend Riportjában.

A magyarországi szállodák üzletmenete kedvezően alakult, január – május közötti összes bruttó forgalmuk 7,5 százalékkal, bruttó szoba árbevételük 9,9 százalékkal felülmúlta a bázist – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek szövetségének legfrissebb Trend Riportjából.

Az idei év első négy hónapjában tapasztalt kedvező folyamatok májusban megtorpantak. Ebben a hónapban Budapesten és a balatoni régióban is 1,8-1,8 százalékkal elmaradt a külföldi vendégéjszakák száma a tavalyitól. Ezzel szemben vidéken (Balaton nélkül) 12,1 százalékkal növekedett – írja a Turizmus Online.

A magyarországi szállodákban az összes külföldi vendégéjszaka 82,5 százaléka Európából, 9,9 százaléka Ázsiából, 6,5 százaléka Amerikából, 1 százaléka Ausztráliából, Afrikából érkezett január-május között.

Az Európai Unióból 2,9 százalékkal, az európai országokból 3,1 százalékkal, Ázsiából 18,4 százalékkal nőtt a szállodai vendégéjszakák száma. Utóbbiban nagy szerepe volt annak, hogy Kínából 62,8 százalék, Izraelből 25,9 százalék volt a növekedés.

A szállodai kategóriák között országos szinten és Budapesten is a 3 csillagos hotelek teljesítettek a legjobban. Ezeknél a REVPAR mutató növekedése 12,1, illetve 10,3 százalék volt.

Az első öt hónapban Magyarországon öt hotel nyílt 372 szobával. Ebből 2 Budapesten 125 szobával, 3 vidéken 247 szobával. 2015-ben 22 szálloda – ebből Budapesten 4, vidéken 18 – nyílt meg 941 szobával.

Az MSZÉSZ előrejelzése szerint július-augusztus -szeptember hónapban a várható szobafoglaltság a 3 csillagos és a 4 csillagos kategóriában 80-90 százalék lesz.

A teljes Trend Riport itt olvasható.