A magyarországi építőipar teljesítménye az idei első öt hónapban több mint a negyedével maradt el az egy évvel korábbitól. A cégek szerződésállománya május végén tíz százalékkal volt kevesebb, mint tavaly ilyenkor.

Az építőipari termelés volumene idén májusban 26,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, az év első öt hónapjában így összességében 27,9 százalékkal esett vissza a tavalyi azonos időszakhoz képest – közölte a KSH. Mindkét építményfőcsoport termelésének volumene csökkent: az épületeké 4,4, az egyéb építményeké 43,8 százalékkal.

A visszaesést elsősorban az uniós forrásból végzett munkák tavaly év végi lezárása okozta, illetve az, hogy az új uniós költségvetési ciklusban az EU-források egyelőre csak csordogálnak. Az épületek építésének csökkenését mérsékelte az épületgépészeti szerelés alágazatban megfigyelt növekedés.

A legnagyobb mértékben májusban is az út- és vasútépítő vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakától.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 9,1, az egyéb építményeké 51,4 százalékkal visszaesett. A speciális szaképítés ágazat termelési volumene 11,4 százalékkal csökkent.

A megkötött új szerződések volumene 15 százalékkal nagyobb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 21,6, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 11,1 százalékkal emelkedett. Májusban ipari épületekre, illetve útépítésre kötöttek nagyértékű szerződéseket. Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene továbbra is elmaradt az egy évvel korábbitól, május végén 10,5 százalékkal. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 58 százalékkal magasabb (köszönhetően a lakásépítés felfutásának), az egyéb építményeké 32,2 százalékkal kisebb volt.