Szlovákiában a munkahivatalok az idén április végéig 70,3 ezer négy évnél is régebben munka nélkül lévő személy tartottak nyilván. Április végéig 269 914 olyan álláskeresőt tartottak nyilván, akik azonnal munkába tudnak állni.

A munka nélkül lévők teljes létszámának 22,7 százaléka van négy évtől régebben munka nélkül. Az egy évtől régebben nyilvántartott álláskeresők aránya április végéig az előző év áprilisának eredményeihez képest 36,1 ezerrel lett kevesebb, ami összesen 160 ezer személyt jelent – derül ki a Munkaügyi, Szociális és Családügyi  Központ (ÚPSVR) statisztikai kimutatásaiból. A helyzet a keleti országrészben és Besztercebánya megyében a legrosszabb.

A tartósan, négy évtől is régebben munka nélkül lévők létszáma Eperjes megyében a legnagyobb. Április végéig számuk elérte a 19,4 ezret. Az eredmény leginkább az Eperjesi, Késmárki és Varannói (Vranov nad Topoľou) járásoknak köszönhető, ahol a négy évtől régebben munka nélkül lévők száma a 2,7 ezret is meghaladta – írja a hirek.sk.

Kassa megyében a négy évtől régebben munka nélkül lévők létszáma az idei év negyedik hónapjában elérte a 16,8 ezret. A megyében a Tőketerebesi, Kassa-vidéki és Rozsnyói járásban a legrosszabb a helyzet, a négy évtől is régebben munka nélkül lévők létszáma a Tőkreterebesi járásban 3,9 ezer volt, a Kassa-vidéki és Rozsnyói járásokban pedig meghaladta a 2,7 ezres létszámot.

A tartós munkanélküliség szempontjából harmadik legrosszabb megyének Besztercebánya megye mondható, ahol 16,1 ezer négy évtől is régebben munka nélkül lévő személy van. Járási viszonylatban a Rimaszombati járás a legrosszabb, ahol a kategória létszáma az 5,5 ezres létszámot is meghaladta.