Mára a gazdaság életerőssé vált, és ennek a Zalakerámia Zrt. több mint 22 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházása is fontos értékmérője – mondta a külgazdasági és külügyminiszter Romhányban, a vállalat fejlesztéséről tartott sajtóeseményen.

Szijjártó Péter kiemelte: a Zalakerámia 2021-2025 között tervezi megvalósítani beruházását, amellyel a cég a térség meghatározó burkolóanyag-gyártójává válik. A bővítés részeként megépül egy új gyár, modernizálják a jelenlegi technológiát, és egy logisztikai bázist is kialakítanak Romhányban.

A tárcavezető elmondta: a fejlesztéssel a cég 210 új munkahelyet teremt, megháromszorozza helyi gyártókapacitását, és a tervek szerint külpiaci részesedését is jelentősen növeli, ehhez a kormány 5,5 milliárd forint támogatást nyújt.

A projekt részeként a társaság egy oktatási központot is létrehoz, amely biztosítja az ágazat munkaerő-utánpótlását – tette hozzá a miniszter.

Kiemelte, hogy a bővítés lehetőségét komoly nemzetközi versenyben nyerte el Magyarország, köszönhetően az itt dolgozók teljesítményének.

A gazdaság helyzetét elemezve Szijjártó Péter úgy fogalmazott: „a járvány mindannyiunk életét fenekestől felforgatta”. A védekezés első szakaszát hazánk sikerrel vette, a második hullám azonban még nagyobb kihívások elé állítja a világgazdaság és világpolitika minden szereplőjét – jegyezte meg. A kormány célja, feladata és kötelessége megvédeni az emberek életét és egészségét, ezzel párhuzamosan biztosítva az ország működőképességét, ehhez a gazdaságnak is működnie kell – mutatott rá, közölve, hogy a kabinet ezért nem a munkanélküliséget, hanem az ez elleni harcot finanszírozza, ebben pedig elsőszámú szövetségesei azok a cégek, melyek nem leépítenek, hanem fejlesztenek a nehéz körülmények ellenére is. Így továbbra is reális a cél, hogy Magyarország ne csak túlélje a járványt, de megerősödve és versenytársainál kedvezőbb pozícióban kerüljön ki belőle – mondta. Magyarország és a Zalakerámia tulajdonosa, az osztrák Lasselsberger-csoport közötti együttműködést méltatva Szijjártó Péter kitért arra is, hogy az osztrák cégek hazánk harmadik legjelentősebb beruházói, Ausztria pedig az évente 11 milliárd eurós forgalmával a második legfontosabb kereskedelmi partner.

Jaramani Rafik, a Zalakerámia Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a kapacitásbővítéssel együtt egy okosüzemet szeretnének létrehozni Romhányban az ipar 4.0 jegyében. Ez lehetővé teszi, hogy termékeikkel – melyekkel Magyarországon 30 százalék feletti részesedéssel piacvezetők – világviszonylatban is versenyképesek legyenek. A fejlesztés reményeik szerint a cég jelenleg 7-7,5 százalékos export részarányát 30-35 százalékra emeli, elsősorban a környező országokba irányuló értékesítés növelésével – fűzte hozzá. Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője a Zalakerámia Zrt. jelentőségéről szólva kifejtette: a társaság immár hagyományosan, és a koronavírus-járvány ellenére most is példamutató szerepet vállal a térség és a megye gazdaságának fellendítésében. Egyúttal előremutatónak nevezte, hogy a vállalat egyre nagyobb hozzáadott értékkel állítja elő termékeit.

(Forrás: MTI, fotó: Máthé Zoltán)