A kormány annak érdekében, hogy a törlesztőrészletek brutális növekedése ne vigye csődbe vállalkozások százait és ezreit, így a magyar családok se veszítsék el munkahelyeiket, korábban arról döntött, hogy a kamatstop intézményét kiterjeszti a kkv-kra is.

Az intézkedés eddig mintegy 80-85 milliárd forintos megtakarítást jelentett a kkv-k számára, így az sikerrel védett meg az utóbbi időszakban is mintegy 30 ezer hazai vállalkozást. Az érintett ügyletek hitelállománya jelenleg is meghaladja a 600 milliárd forintot, az érintett hitelek átlagos hátralévő futamideje pedig eléri az 5,5 évet.

A kormány a munkahelyek és a vállalkozások további megvédése érdekében arról döntött, hogy a kkv-kra vonatkozó kamatstopot 2024. április 1-jéig meghosszabbítja, ezt követően pedig kivezeti.

A cél, hogy Magyarországon újra beindulhasson a piaci alapú hitelezés, ezzel is támogatva a gazdasági növekedés helyreállítását. Ezt szolgálja a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, a 2024-ben is elérhető Széchenyi Kártya Program, de ezt erősíti a Bankszövetséggel kötött megállapodás is, amely értelmében a bankok önkéntes – jelenleg 11,5 százalékos – kamatplafont alkalmaznak. Utóbbi eredményeképpen a vállalkozások ma már lényegesen kedvezőbb feltételek mellett juthatnak finanszírozáshoz, mint korábban.

(Forrás: Gazdaságfejlesztési Minisztérium)