2022 decemberében az ipari termelés volumene 2,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,7 százalékkal emelkedett. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2022 decemberében kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2021 decemberében – erősítette meg második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A feldolgozóipari alágak többségében csökkent a termelés volumene, azok közül viszont, amelyekben nőtt, a villamos berendezés gyártásáé bővült a legnagyobb mértékben. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. novemberinél 3,8 százalékkal nagyobb volt.

Az ipari export volumene 3,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 33 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 34 százalékkal bővült, a 13 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 1,2 százalékkal csökkent.

Az ipar belföldi értékesítése 13,8, a feldolgozóiparé 15,5 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő (95 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 2,4, a csekély súlyú bányászaté 16,3 százalékkal nőtt, ugyanakkor az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 7,8 százalékkal csökkent.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 25 százalékát képviselő járműgyártás 34 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázis szintjét. A közúti gépjármű gyártása 48, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 28 százalékkal nőtt.

A feldolgozóipari termelés több mint 9 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 8,1 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 5,2 százalékkal bővült, míg az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 28 százalékkal visszaesett.

A feldolgozóiparból 13 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,8 százalékkal csökkent, elsősorban a hazai eladások visszaesése miatt, miközben a külpiaci eladások nőttek. A legnagyobb (24 százalékos) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 7,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezenkívül még öt alágazatban csökkent a kibocsátás, a leginkább, 34 százalékkal a malomipari termék, keményítő gyártásában. A többi alágazatban 2,1 és 31 százalék közötti mértékben nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben a csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban.

Az alágak közül a 11 százalékos súlyt képviselő villamos berendezés gyártása emelkedett a legnagyobb mértékében, 62 százalékkal. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártása 120, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 37 százalékkal bővült.

A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 13,6, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 23 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Ez utóbbiban a vas-, acél-, vasötvözet-alapanyag gyártása a 2021. decemberinek mintegy 2 százalékára zsugorodott.

Folytatódott a visszaesés a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (29 százalékkal) is, mindkét értékesítési irányban csökkentek az eladások.

A legnagyobb mértékben, 40 százalékkal a vegyi anyag, termék gyártása maradt el az egy évvel korábbitól, főként a műanyagalapanyag-, illetve a műtrágya-, nitrogénvegyület-gyártás jelentős visszaesése miatt.

Az ipari termelés négy régióban nőtt, négyben csökkent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb, 28 százalékos volumenbővülést Pest régióban, a legjelentősebb, 18,8 százalékos visszaesést Észak-Alföldön regisztrálta a KSH.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 6,0 százalékkal nagyobb volt a 2021. decemberinél. Az új belföldi rendelések 12,2 százalékkal visszaestek, az új exportrendelések 7,9 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány december végén 7,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

2022-ben az előző évhez képest az ipari termelés 5,8 százalékkal bővült az egy évvel korábbi, 9,5 százalékos növekedést követően. Ezen belül a három nemzetgazdasági ág közül a feldolgozóipar kibocsátása 5,8, az energiaiparé 1,2, a csekély súlyú bányászaté 9,0 százalékkal nőtt 2021-hez viszonyítva.

A feldolgozóiparban folyó áron mintegy 52 ezermilliárd forint termelési értéket állítottak elő 2022-ben. A termelés volumene az év minden hónapjában meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipar tizenhárom alága közül négyben csökkent a termelés, a többiben 0,7 és 36 százalék közötti mértékben nőtt a volumen, leginkább a villamos berendezés gyártásában. A legnagyobb alág, a járműgyártás kibocsátása 14,6 százalékkal bővült, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 9,0, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásáé 6,6 százalékkal nőtt.

Az ipari export 8,0 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál (2021-ben 8,9 százalékos volumennövekedést mért a KSH). A teljes ipari értékesítés 59, a feldolgozóipari értékesítés 71 százaléka származott külpiaci eladásokból. A feldolgozóipari export 8,4 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva. Ezen belül a 30 százalékos súlyt képviselő járműgyártásban 15,5 százalékkal bővült a kivitel volumene. A második legnagyobb, 14 százalékos részarányú számítógép-, elektronikai-, optikaitermék-gyártás exportja 8,5 százalékkal nőtt. A leginkább, 40 százalékkal a villamos berendezés gyártásának kivitele bővült.

Az ipar belföldi értékesítése 3,6, ezen belül a feldolgozóiparé 0,3 százalékkal nőtt. A feldolgozóipar hazai értékesítésének legnagyobb részét, 24 százalékát adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásának belföldi eladásai 1,2 százalékkal meghaladták az előző év szintjét. A második legnagyobb (17 százalékos) súlyú kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás belföldi eladásai 2022-ben 3,8 százalékkal csökkentek.

Az ipari termelés Dél-Dunántúlon (0,6 százalékkal) és Észak Alföldön csökkent (1,1 százalékkal). A többi régióban 2,0 és 14,2 százalék közötti volumennövekedést mértünk, a legnagyobbat Pest régióban.

(Forrás: MTI)