Az MNB legfrissebb előrejelzése szerint idén nem emelkedik a fogyasztói árszínvonal, míg jövőre is csak 1,9 százalékos lehet a pénzromlás üteme. Az infláció 2017 második felében emelkedhet a 3 százalékos cél közelébe – áll a jegybank legfrissebb, csütörtökön közzétett inflációs jelentésében.

Az alacsony inflációs környezetben növekvő reáljövedelmek és a devizahitelek forintosítását követően érdemben csökkenő adósságok következtében a lakossági fogyasztás tovább erősödhet, a korábbiaknál kiegyensúlyozottabb növekedési pályát eredményezve. Idén némileg 3 százalék feletti, míg jövőre főként az EU-s források szűkülése miatt 2,5 százalékos GDP-bővülés várható.

A legfontosabb előrejelzéseket az alábbi táblázat foglalja össze:

A beruházásokban az MNB szerint szerkezeti átalakulás várható. A hangsúly egyre inkább a magánberuházások felé tolódik el. A vállalati beruházások bővülését a hitelezési aktivitás erősödése, illetve a javuló kilátások is segítik. A háztartások esetében a stabilabb hosszú távú jövedelemvárakozások, és a historikusan alacsonyan alakuló hozamkörnyezet is növelheti a beruházási kedvet. A jövő év második felétől a gazdasági növekedés ismét gyorsulhat a hitelezési aktivitás erősödésének, az EU-források újra növekvő lehívásának és a külső kereslet élénkülésének köszönhetően.

A foglalkoztatottság tovább erősödhet, melyet a közmunkaprogramok mellett a versenyszféra létszámbővülése is támogathat. A GDP növekedésével párhuzamosan a vállalatok munkakereslete is emelkedhet, és így a munkanélküliségi ráta tovább mérséklődhet. A feszesebb munkapiac, a nagyobb vállalati jövedelmezőség és a termelékenység javulása egyaránt a reálbérek emelkedését okozzák. A stabilan alakuló inflációs várakozások előretekintve elősegíthetik, hogy a bérezés és az árazás hosszabb távon is az inflációs céllal konzisztensen alakuljon.

A gazdaság külső finanszírozási képessége a következő években is stabilan magas maradhat, ami hozzájárul a nettó külső adósság folytatódó csökkenéséhez. A költségvetés hiánya a fegyelmezett költségvetési politika folytatódása mellett idén és jövőre is érdemben a 3 százalékos küszöbérték alatt alakulhat – szögezik le az MNB szakemberei.